У Мінрегіоні прозвітували про просування будівельної реформи

Держінспекції архітектури та містобудування вдалося налагодити стабільну роботу, а у Верховній Раді ухвалили у першому читанні законопроєкти №5655 та 5877, які мають завершити реформування галузі.

Про це під час форуму "Реформа містобудування – фінішна пряма" розповів голова Мінрегіону Олексій Чернишов, повідомили у пресслужбі відомства.

За його словами, ДІАМ з моменту свого створення опрацювала понад 14 000 повідомлень про початок будівництва, 1800 заяв на отримання дозволу на виконання будівельних робіт та 10 000 декларацій та сертифікатів на прийняття в експлуатацію різних об'єктів. Інспекція обробляє 99% звернень протягом 24-х годин, а на прийняття рішень про введення об'єктів в експлуатацію йде, як правило, не більше 3-х днів.

"Різниця між ДАБІ та ДІАМ – не лише у комбінації літер, а й абсолютно нових принципах роботи, підходах і навіть філософії", - зазначив Чернишов.

Він також нагадав, що парламент ухвалив у першому читанні законопроєкти №5655 та 5877, які є основою реформи у галузі. Їх філософія – децентралізація, диджиталізація та підвищення відповідальності. Сьогодні документи готуються у Верховній Раді до ухвалення їх загалом.

У свою чергу, народна депутатка Олена Шуляк, яка є заступницею голови містобудівного комітету, зазначила, що завдяки реформі значною мірою зросла роль органів місцевого самоврядування.

"На місцях зобов'язані знати, що і де будується. Більше того, якщо об'єкт зводиться з порушеннями, ОМС будуть на це реагувати. Завдяки цьому принципу нам вдасться запобігти незаконним забудовам, знищенню архітектурних пам'яток, а також викорінити корупцію на місцях", - зазначила народна обраниця.

Шуляк наголосила, що місцеве самоврядування більше не зможе "заплющувати очі" на незаконні будівництва, а недобросовісні забудовники купувати документи.

У ході заходу учасники обговорили основні досягнення реформи містобудівної галузі, регулювання будівельного ринку в Україні та співпрацю з бізнесом.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, 15 вересня Кабмін ДІАМ. Уряд дозволив інспекції виконувати функції з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Тим часом уже з перших днів до якості роботи новоствореної структури почали з'являтися запитання. Інспектори за перші три дні скоїли близько 25 порушень законодавства. Всі вони однотипні та стосувалися повернення доопрацювання повідомлень про початок виконання будівельних робіт.

Пізніше ДІАМ звинуватили в тому, що "зливає" дрібні об'єкти, замовчуючи про гріхи великих забудовників.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

74

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом