У Львові суд дозволив забудовнику звести скандальний хмарочос

2 хв

Київський адміністративний суд скасував історико-архітектурний опорний план Львова і дозволив місцевому забудовнику звести споруду, проти будівництва якої виступає місцева влада. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

Мер розповів, що компанія “Нью-трейдінг Львів” хоче звести 25-поверховий будинок на вулиці Липинського. Проте  їй заважав історико-архітектурний опорний план, який Міністерство культури та інформаційної політики України затвердило 22 січня 2024 року. Як відомо, згідно з цим планом будь-які роботи зі зведення, реконструкції чи реставрації будівель на території історичного ареалу Львова потребують додаткового погодження з Мінкультом.

Оскільки Київський адміністративний суд у закритому режимі скасував цей історико-архітектурний опорний план (ІАОП), тож Львівська міська рада вже подала апеляцію і 14 жовтня справу мав розглянути Шостий апеляційний адміністративний суд, але також без залучення представників міської адміністрації.

25-поверхівка на вул. Липинського, 15 це – громадський будинок з комерційними приміщеннями на підземному та першому поверхах, паркінгом на другому та третьому, а також офісами та готелем-openspace на усіх інших рівнях. Відповідно до кадастрової карти, ділянка перебуває в зоні Г6 (торгівельній зоні). Такі призначаються для розташування магазинів, торгівельних центрів, ринків, а також в супутніх видах закладів громадського харчування (їдальні, кафе, ресторани, бари), офісів, багатоповерхових підземних та надземних гаражів для легкового автотранспорту тощо; в допустимих видах забудови передбачає будівництво готелів, офісів, об`єктів розважального характеру тощо. Саме таке зонування, якщо не враховувати історико-архітектурний опорний план міста, не передбачає визначення висотності.

Ділянка, на якій планується будівництво хмарочоса, є комунальною, проте перебуває в оренді "Нью-трейдінг Львів"  з травня 2019 року. Саме це і стало фактом того, чому суд погодився розглядати цей позов, адже у зв’язку з цим підприємство має право будівництва на ділянці.

Згідно з аналітичною платформою YouControl, компанія "НВФ “Нью-трейдінг Львів" зареєструвана у Львові з 1995 року. Його засновниками є Ольга Панчук та ТзОВ "Західні будівельні інвестиції", а основним видом діяльності – виробництво металевих виробів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, також неподалік міжнародного аеропорту "Львів" місцевий підприємець планує збудувати житловий комплекс із громадськими будівлями та релігійною спорудою. На території площею понад один гектар він планує звести багатоповерховий ЖК на 206 квартир із закладами громадського обслуговування та підземним паркінгом на 280 місць.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

3.1т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом