У Фінляндії попит на іпотечні кредити виріс на 25%, чого не скажеш про Україну

Мешканці Фінляндії стали активніше користуватися програмами іпотечного кредитування, на відміну від України, де іпотека у держбанках знизилася до 10%.

Так, у Фінляндії кількість запитів на житлові позики почала зростати ще у травні, і зараз підйом не зупиняється. Після того, як ринок житла знову пожвавився після спаду в березні-квітні, кількість заявок на іпотеку подали на 25% більше, ніж за аналогічний період минулого року, передає YLE.

Експерти бачать причину у відкладеному попиті, який накопичився за місяці коронаепідеміі навесні.

Тим часом, згідно зі статистикою Центробанку, за перші півроку 2020 року було оформлено стільки ж іпотечних кредитів, скільки і рік тому. При цьому, слід зазначити, в Фінляндії одна з найнижчих іпотечних ставок у Європі – до 2%.

Тим часом в Україні іпотечна ставка до 10% знизилася вже в липні. Так, як повідомляли НЕРУХОМІ, державний ПриватБанк (Київ) почав кредитування в рамках державної програми "Доступне житло під 10%", яка передбачає надання іпотечних кредитів під 9,99% річних на термін до 20 років. Водночас українці не поспішають до банків за дешевими кредитами на житло.

Проте, якщо все прорахувати, то виходить, що бажаючим отримати іпотеку через держпрограму доведеться заплатити значно більше, ніж декларують банки. Слід врахувати, що сюди додаються страхування предмета іпотеки (0,5% від вартості нерухомості), особисте страхування позичальника (0,5% від суми основної заборгованості по кредиту) та разова комісія (1% від суми кредиту).

Але головне – відсоткова ставка 9,9% річних діє тільки у перший рік кредитування. Надалі ставка розраховується за спеціальним індексом, який залежить від депозитної ставки плюс до неї 4% зверху. Тобто, якщо ситуація на фінансовому ринку залишиться незмінною, то через рік загальна ставка кредиту буде близько 15%.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

90

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом