Суд визнав садибу Дмитрієва комплексною пам'яткою архітектури

Касаційний Адміністративний суд у складі Верховного Суду скасував рішення Окружного адміністративного суду та визнав садибу Дмитрієва, розташованої у Подільському районі Києва, комплексною пам'яткою архітектури.

Як повідомив юрист громадської організації "Карта реновації" Дмитро Перов на своїй сторінці у Facebook, відповідне рішення суд виніс у середу, 18 січня.

Під охороною держави опинилися не лише окремі будівлі 2а, 2б та 2в, а й територія комплексу – двір та господарські споруди, які там розташовані. Водночас активіст зазначив, що це ще не остаточна точка. Суд направив матеріали справи на перевірку встановлених обставин. Відповідно до рішення Північного апеляційного господарського суду підприємство "Конвалія Нерухомість" втратило право власності на комплекс. Підставою є невиконання інвестдоговору про реставрацію пам'яток та навмисне доведення їх до руйнування, передає "Хмарочос".

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, будинок Дмитрієва – це цілий комплекс об'єктів та останній архітектурний ансамбль садибного типу, що зберігся на Подолі. Його історія налічує близько 200 років. Автором будівлі є архітектор Олександр Кривошеєв.

У 2014 році Мінкульт вніс два будинки з комплексу на Хорива до Держреєстру пам'яток архітектури, які збиралася реконструювати "Конвалія-Нерухомість". Через ці обставини компанія подала до суду. Проте станом на сьогодні приватне підприємство займалося лише відселенням мешканців, а реконструкцію так і не було проведено. При цьому, всупереч положенням договору, було зареєстровано право приватної власності.

У 2021 році суд виключив із Держреєстру одразу п'ять пам'яток архітектури, які входили до складу комплексу на Хорива.

Бенефіціаром та засновником компанії "Конвалія Нерухомість" є Вікторія Рогач, а керує нею – Роман Шингур. Також фірму пов'язують із колишнім головою Центрвиборчкому Михайлом Охендовським.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

59

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом