Суд виніс рішення щодо забудови в історичних ареалах Києва


Верховний Суд України підтвердив існування меж історичних ареалів у Києві, що змусить забудовників погоджувати містобудівну документацію з Міністерством культури та інформаційної політики.

Про це повідомив голова Мінкульту Олександр Ткаченко на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, згідно з рішенням суду, МКІП тепер контролюватиме проведення будівельних робіт в історичних ареалах столиці України, припинивши там хаотичну забудову.

"Щодо забудови в історичному ареалі міста. Зусиллями юристів Міністерства культури та інформаційної політики України Верховний Суд України змінив судову практику, що тривала роками, і виніс нове рішення на користь МКІП і киян", - прокоментував рішення міністр.

У свою чергу, заступниця міністра Катерина Чуєва звернулася до влади Києва з приводу забудови на місці древньої печери на Вознесенському узвозі. У МКІП закликали депутатів Київради утриматися від такого кроку та зберегти цей об'єкт.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, 2021 року Мінкульт розробив Історико-архітектурний опорний план Києва (ІАОП), який мав би боротися з незаконною забудовою в історичних ареалах столиці. Документ також передбачає посилення покарання для недобросовісних забудовників.

Втім, в експертному середовищі скептично поставилися до цього документа, наголосивши, що він не має юридичної сили. Так, ІАОП набуде юридичної сили лише після затвердження Київрадою проєкту Генплану або внесення змін до Генплану.

Через такі колізії багато забудовників вели будівництво фактично в межах історичних ареалів і з легкістю через суд розбиралися з приписами Мінкульту в суді.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

121

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом