Суд стягнув із забудовника столичного центру Sky Towers 6 млрд гривень

Господарський суд Києва зобов'язав ТОВ "Агентство офісного будівництва" виплатити майже 6 млрд гривень заборгованості за кредитним договором.

Як повідомляє Finbalance, Укрексімбанк надав ці кошти на будівництво центру Sky Towers, який знаходиться на перетині вул. Шолуденка, проспекту Перемоги та вул. Борщагівській у Шевченківському районі столиці. Так суддя порахував, що позичальник порушив умови договору, забезпеченого іпотекою.

Глава Департаменту реструктуризації Укрексімбанку Олег Лазовський розповів, що проблеми з цим кредитом почалися ще в 2014 році. Щоб якось їх вирішити, у 2019 році був розроблений план реструктуризації заборгованості. Але в підсумку борги так і не були реструктуризовані тому банк вирішив вдатися до процедури примусового стягнення.

У ЗМІ уточнили, що центр Sky Towers – це проєкт девелопера KDD Group. Його власниками значаться брати Константиновські та структури, наближені до колишнього міністра Віктора Тополова. У 2011 році 68% акцій компанії купив український бізнесмен Андрій Веревський.

У 2012 році ЗМІ писали, що центр Sky Towers купила американська компанія Cimbrorum Holdings. За непідтвердженими даними, сума угоди склала більше $200 млн, з цієї суми близько $190 млн мали піти на обслуговування боргів забудовника.

Кінцевим бенефіціаром компанії "Агентство офісного будівництва" є Девід Ізраел.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, з забудовника житлового комплексу Софія Київська правонаступник Укрінбанку – "Українська інноваційна компанія" – збирається стягнути непогашені борги, а також подала в суд на власників квартир. Так, будівельна компанія в 2012 році оформила іпотечний кредит під заставу споруджуваних об'єктів – трьох дев'ятиповерхових будинків в Києво-Святошинському районі. При цьому забудовник, незважаючи на наявність боргів, без відома Укрінбанку здійснив відчуження 270 квартир.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

204

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом