Суд дозволив будувати висотку на місці Деміївського ринку у Києві

Окружний адмінсуд Києва визнав протиправним і скасував пункти в містобудах, що стосувалися висоти багатофункціонального комплексу, який має вирости на місці Деміївського ринку.

Як повідомляють "Наші Гроші", відповідне рішення суд виніс 6 серпня. У березні 2017 року ТОВ "Манхеттен Інвест" придбало у ТОВ "Манхеттен" нежитлові будівлі на продовольчому ринку "Деміївський" загальною площею 4613 кв. м на вулиці Ізюмській, 1 у Голосіївському районі столиці. У вересні 2019 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав "Манхеттен Інвест" містобудівні умови та обмеження для проєктування об'єкта будівництва "Реконструкція нежитлових будівель під багатофункціональний комплекс на вул. Ізюмська, 1". Варто зазначити, що в межах центральної планувальної зони Києва діє обмеження по висоті не вище 27 метрів для нової забудови. У зв'язку з цим "Манхеттен Інвест" звернувся до ОАСК.

Суд встановив, що ділянки, на яких заплановано будівництво, потрапляють до меж історичного ареалу відповідно до чинного Генерального плану міста Києва, затвердженого у 2002 році.

Водночас суд зазначив, що межі та режими використання історичних ареалів мають бути затверджені Мінкультом. А відповідний наказ міністерства від 21.10.2011 "Про затвердження історичних ареалів міста Києва" зупинений. Таким чином, суд зазначив, що історичні ареали міста Києва на сьогоднішні не встановлені. Так, висота будівель після реконструкції складе не менше 85,6 м, або орієнтовно 30 поверхів.

Варто також зауважити, що в Києві є непоодинокими випадки, коли під виглядом "багатофункціональних комплексів" насправді будуються ЖК з магазинами, офісами і кафе на перших поверхах.

Згідно з даними порталу YouControl, керівником компанії є Олександра Гнітецька, власник – Дмитро Чаус, а засновник – сейшельські компанія "Манхеттен Груп Корп".

Як повідомляли НЕРУХОМІ, нещодавно глава Мінкульту Олександр Ткаченко повідомив, що був затверджений історико-архітектурний опорний план Києва. Однак, як з'ясувалося, він не встановлює меж і режимів використання території історичних ареалів.

Коментуючи ініціативу міністерства, експерт у містобудуванні Георгій Могильний зазначив, що відомство Ткаченка затвердило документ, який абсолютно не має ніякої юридичної сили.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

265

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом