Стягнення за валютною іпотекою: Зеленський підписав закон, який подовжує мораторій

Глава держави Володимир Зеленський підписав закон про продовження мораторію щодо стягнення за валютною іпотекою.

Про це у вівторок, 6 жовтня, повідомили в пресслужбі президента.

Як уточнюється в поясненні до закону, мораторій продовжено до 21 квітня 2021 року. Також він забороняє примусове стягнення майна, якщо позичальник постійно проживає в ньому або це об'єкт незавершеного будівництва житла.

Крім того, забороняється стягнення за договорами іпотеки з осіб, які мають зобов'язання за валютними кредитами. Також банки не можуть відступати на користь іншої особи свої права вимоги до позичальника.

Даний закон має допомогти українцям, які опинилися у складній ситуації через знецінення курсу гривні з 2008 року і які змушені платити кредити за валютним курсом на сьогоднішній день.

З огляду на складну економічну ситуацію в країні на тлі епідемії коронавірусу і введеного внаслідок цього карантину документ захистить майнові права найбільш вразливих верств населення.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, депутати парламенту 16 вересня прийняли нову редакцію законопроєкту про продовження мораторію. Попередній варіант був ветований президентом.

Рада врахувала пропозиції Зеленського і виключила із закону положення, за яким "не може бути примусово стягнуто (відчужене без згоди власника) інше майно (майнові права), в тому числі за договорами застави/іпотеки або згідно кредитного договору".

Тим часом в НБУ повністю розкритикували документ, зазаначивши, що він ставить під загрозу обіцяну іпотеку у 10%. Регулятор запропонував повністю скасувати мораторій, а не продовжувати його.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

68

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом