Справа "Аркади": фірмам Паливоди продавалися квартири по 170 грн за "квадрат"

В рамках розслідування у справі банку "Аркада" був встановлений епізод, коли на дві підконтрольні фірми глави фінустанови Костянтина Паливоди вивели майже 23 млн гривень, продаючи їм перед цим квартири по 170 грн за квадратний метр.

Як повідомляють "Наші Гроші", суть схеми полягала в наступному: восени 2018 року "Аркада" реалізувала дві програми лояльності із залучення коштів до ФФБ "Еврика" – "Оптом дешевше" і "Разом дешевше", учасниками якої стали компанії "Прима Торгпостач" і "Нові інформаційні технології" – обидві пов'язані з "Аркадою".

Так, фірми у рамках акції перерахували по 117 тисяч гривень за 12 квартир, площею від 94 до 120 квадратів, а внесена ними сума склала нібито 90% від ціни цих квартир, таким чином вартість квадратного метра склала від 170 до 190 гривень, тоді як реальна вартість житла варіювалася від 17 500 до 21 600 гривень за "квадрат".

Далі за схемою компанії не стали вносити повну суму, а банк відкріпив від них квартири. Потім компанії подали заяви, зажадавши повернути сплачені кошти за договорами про участь у ФФБ. За підсумком "Аркада" уклала нові угоди і виплатила їм по 11,5 млн гривень.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за подібною схемою виводили кошти з ФФБ "Еврика" і "Патріотики" за участю екс-народного депутата В'ячеслава Коваля. З відкритої інформації на порталі Судової влади України стало відомо, що Коваль в період з 17 по 27 травня 2021 подав 33 судових позови до Печерського районного суду міста Києва, з яких намагався стягнути із зазначених ФФБ близько 43 млн грн. При цьому наголошується, що спочатку він вніс лише 15 млн грн, що також поки є невстановленим фактом.

Слідство встановило, що голова правління АТ АКБ "Аркада" разом зі спільниками розробив схему, за якою з ФФБ житлових комплексів Еврика, Патріотика і Патріотики на озерах вивели 72 млн гривень.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

136

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом