Що робити, якщо втратили документи на квартиру: поради Мін'юсту

При втраті документів на нерухомість можна буде отримати у нотаріуса дублікат, який має таку ж юридичну силу, що й оригінал.

Про це повідомляє Міністерство юстиції на своїй сторінці в Facebook.

"Дублікат нотаріальних документів – це другий примірник, який має таку ж юридичну силу, як і його оригінал. В дублікаті повністю відновлено текст оригіналу документа", - йдеться в повідомленні Мін'юсту.

А щоб отримати дублікат, фізособа має надати наступні документи:

- документ, що засвідчує особу (паспорт);

- довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

- якщо за видачею дубліката документа звернувся представник заявника – в підтвердженні він повинен подати нотаріально завірене доручення.

При цьому, як підкреслили в Міністерстві, існують нюанси при видачі дублікатів документів спадкоємцям померлого. В цьому випадку заявники повинні пред'явити документи, що підтверджують родинні зв'язки, крім свідоцтва про смерть.

У Мін'юсті зазначили, що після видачі дубліката оригінал документа втрачає свою юридичну силу.

"За загальним правилом дублікат робить той, хто видавав документ. Якщо ж нотаріус вже припинив свою діяльність – дублікат можна отримати в державному нотаріальному архіві", – додали у відомстві.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше Мін'юст підготував інструкцію, дотримання якої допоможе уникнути інвесторам проблем при купівлі нерухомості на вторинному ринку.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

116

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом