Житло в Києві дорожчає майже пропорційно доходам жителів столиці – Нацбанк

Ціни на житло у Києві ростуть з такою ж швидкістю, що і купівельна спроможність жителів столиці, при цьому співвідношення вартості до річного доходу знаходиться на нижчому рівні за останні 10 років.

Про це йдеться у звіті Національного банку України.

Нацбанк зазначає, незважаючи на те, що житло продовжує дорожчати, воно все ж залишається доступним за багатьма показниками, оскільки ціни і доходи українців зростають пропорційно.

Аналітики центробанку прогнозують, що зростання доходів, розвиток іпотечного ринку, зниження прибутковості депозитів посприяють інвестуванню в нерухомість. У свою чергу тривала реформа містобудування може відлякати нових інвесторів.

За повідомленням НБУ, за п'ять місяців цього року було видано 213 дозволів на будівництво та 253 сертифіката на введення в експлуатацію багатоквартирних будинків.

"Середньорічне співвідношення між дозволами і сертифікатами становить близько 3 до 4, що у порівнянні з міжнародним рівнем є досить низьким показником і може свідчити про повільні темпи зведення нового житла у майбутньому", – підкреслили в НБУ.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Офісі президента заявили, що збираються змінити умови держпрограми "Доступна іпотека 7%" щоб збільшити кількість виданих кредитів. Так, згідно з підрахунками, ринок іпотечного кредитування в Україні останнім часом пожвавився, але його вплив на економіку залишається незначним – менше 1%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

95

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом