Земельна реформа: Рада розблокувала законопроєкт про продаж землі

Верховна Рада у четвер, 3 червня, відхилила сім проєктів постанов про скасування голосування за законопроєкт №2195, який встановлював порядок продажу земельних ділянок на електронних аукціонах, таким чином розблокувавши підписання документа.

У пояснювальній записці говориться, що проєкт закону має забезпечити прозорість і відкритість передачі земельних ділянок, які перебувають у комунальній або держвласності.

За правилами, тільки власник землі зможе організувати її продаж. Для цього необхідно укласти договір з оператором онлайн-аукціону. Як підкреслюється у законопроєкті, кожен лот може складатися тільки з однієї ділянки. При цьому в описі детально описується найменування, місце розташування, площа та кадастровий номер, а також її цільове призначення. Після цього прописуються умови купівлі-продажу, ціна або розмір річної плати за оренду.

Прийнятий закон має прискорити механізми і процес передачі ділянок, що збільшить надходження до державного та місцевих бюджетів,сприятливо вплине на відновлення економіки.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Верховна Рада прийняла законопроєкт №2195 на засіданні у вівторок, 18 травня. Його підтримали 272 народних депутата за мінімально необхідних 226 голосах.

У минулому році парламент прийняв закон про обіг земель, який має буде запрацювати з 1 липня цього року. В рамках проведення земельної реформи, Раді необхідно було прийняти ще два законопроєкти.

Один з них – №2194 – дозволяє передавати землі держвласності за межами населених пунктів в комунальну власність і який скасовує вимоги щодо цільового використання земель сільськогосподарського призначення, був прийнятий у другому читанні 28 квітня і підписаний президентом 24 травня. А другим законопроєктом став – №2195.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

90

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом