Збільшення оподаткування вдарить по надприбуткам забудовників – Мінекономіки

Збільшення оподаткування операцій з нерухомістю торкнеться забудовників, які платитимуть зі своїх надприбутків.

Про це заявив віцепрем'єр і міністр економіки Олексій Любченко, передає Інтерфакс-Україна.

За словами чиновника, в Україні за півроку ціни на житло зросли на 14%, при цьому підвищення податкових ставок не було. "Тобто забудовники і при чинному оподаткуванні встановлюють для покупців максимально можливу ціну", – зазначив Любченко.

Він також додав, що, якщо забудовники підвищать ціни занадто високо, їх квартири ніхто не купуватиме, тому податки сплачуватимуться з надприбутків.

При цьому коментуючи норму "ресурсного" законопроєкту №5600 про оподаткування трьох і більше продажів квартир за рік, глава Мінекономіки підкреслив, що пересічних громадян це нововведення також не торкнеться. "Цікаво подивитися на пересічного громадянина, який регулярно продає по три квартири в рік при середній зарплаті в державі на рівні 12-15 тисяч грн", – заявив Любченко, додавши, що в будівництві один з найвищих відсотків тіньової зайнятоті в країні.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що розроблений урядом законопроєкт №5600, який вносить правки до Податкового кодексу, навряд чи спровокує зростання цін на житло в новобудовах.

Так, правки до Податкового кодексу були внесені у Раду 2 червня. Згідно з документом, влада хоче обкласти податком на додану вартість весь первинний ринок житла. Винятком будуть лише квартири, які будувалися на гроші з бюджету. Тобто всі угоди з першого продажу нових будинків або квартир обкладатимуться ПДВ. При цьому багато експертів і учасників ринку переконані, що українцям слід очікувати стрибка цін на житло.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

122

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом