Законопроєкт про ріелторську діяльність: як вивести галузь з "тіні"

В Україні лише 10% людей, що займаються ріелторської діяльністю, сертифіковані і платять податки. Тому Асоціація фахівців з нерухомості підготувала низку пропозицій до законопроєкту про ріелторів і вже восени готова їх обговорити зі спільнотою.

Про це розповів президент АСНУ Юрій Піта, повідомили ресурсу НЕРУХОМІ в пресслужбі асоціації.

За його словами, сьогодні в Україні ріелтерської діяльністю займаються до 20 тисяч осіб, при цьому сертифікованими фахівцями є лише близько 2 тисяч осіб з них, які працюють у правовому полі.

"Ринок розвивається еволюційним шляхом. Тому "ріелторський" законопроект має, перш за все, бути спрямованим на посилення якості послуг, відповідальності перед клієнтом, на свободу підприємницької діяльності, а також на впровадження єдиних для ринку принципів і стандартів надання послуг", – підкреслив Піта.

Він вважає, що послуги на ринку мають надавати лише професійні та досвідчені фахівці, які зможуть гарантувати якість, спираючись на прийняті стандарти. Новий законопроєкт має створити єдині умови підготовки і сертифікації для всіх учасників з можливістю самостійно встановлювати вартість послуг. При цьому треба розробити критерії відповідальності за неякісні послуги та за участь у шахрайських схемах.

Одне з принципових питань, яке вимагає згоди всіх професійних ріелторів, як помітили в асоціації, стосується саме єдиної системи навчання і єдиних кваліфікаційних вимог та сертифікації.

"АСНУ наполягає на тому, щоб на ринку не було жодної монополії, щоб професійні об'єднання мали можливість створювати у себе навчальні центри і проводити сертифікацію. Це найбільш зважена і компромісна позиція, яка може задовольнити всіх учасників ринку. І такий підхід є цілком еволюційним, він не порушує інтересів спільноти, а навпаки створює передумови для розвитку ринку", – підкреслив Піта.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, законопроєкт №3618 "Про ріелтерську діяльність" був розкритикований спільнотою. У підсумку в урядовому комітеті його також не підтримали. Документ, крім надання ексклюзивного права професійним учасникам ринку, пропонував вносити інформацію про операції з нерухомістю до реєстру. Без запису в реєстрі, власник не зміг би розпоряджатися своїм майном, а нотаріуси не змогли б посвідчити договір купівлі-продажу.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

107

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом