Забудова греблі Київської ГЕС та активізація програми "єОселя". Топ подій січня

У січні гаряче обговорювалися питання від затримання Ігоря Мазепи та забудови греблі Київської ГЕС до поновлення питань інвентаризації недобудов. Про це та інше читайте в останньому дайджесті новин за січень від порталу НЕРУХОМІ.



Скандал із забудовою Київської ГЕС

18 січня під час спроби перетнути українсько-польський кордон був затриманий власник Concorde Capital Ігор Мазепа. Його звинувачують у нібито незаконному будівництві котеджного селища преміум-класу Goodlife Park у районі Вишгороду Київської області.

Йдеться про землі на території Лебедівської та Хотянівської сільських рад Вишгородського району Київської області, де розміщено лівобережну захисну греблю каскаду Київських ГЕС та ГАЕС завдовжки понад 65 км. Вона є об'єктом державної власності та перебуває у віданні Мінекономіки. Будь-яке житлове будівництво на греблі заборонене законом, і це не просто так. Масштабне будівництво на землях Київською гідроелектростанцією, що фігурують у справі Мазепи, може призвести до техногенної катастрофи.

Як відомо, поступова забудова земляної дамби Київської гідроелектростанції елітними котеджами створює додаткове навантаження на неї, що загрожує масштабним затопленням близько 200 тисяч гектарів території області.

Співробітники ДБР за сприяння Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України виявили та затримали учасників організованої злочинної групи, до складу якої входило майже два десятки осіб, включаючи відомих інвесторів у сфері будівництва преміум-класу, їхніх помічників, юристів, архітекторів, землевпорядників, а також представників державних органів. Крім того, співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) затримали Юрія Мазепу, брата Ігоря Мазепу. Їх звинувачують у захопленні понад 7 гектарів землі із гідротехнічними об'єктами критичної інфраструктури – Київської гідроелектростанції.

Сам же Ігор Мазепа минулого тижня вийшов із-під варти під заставу.

Інвентаризація недобудов

В Україні збираються перезапустити процес інвентаризації недобудов, який було припинено через вторгнення російських окупантів. Зокрема, про це заявила голова пропрезидентської фракції у Верховній Раді Олена Шуляк.

Перезапуск інвентаризації допоможе максимально чітко окреслити масштаби проблеми станом на даний момент та сприятиме пошуку оптимальних шляхів її вирішення.

Зазначимо, що проєкт постанови щодо проведення інвентаризації об'єктів незавершеного житлового будівництва був розроблений Мінрегіоном ще у листопаді 2021 року.

Згідно з документом, усі облдержадміністрації та мерії мали створювати списки неприйнятих в експлуатацію житлових комплексів та сформувати стосовно кожного з таких об'єктів інвентаризаційну справу. За законодавством визначено відповідальність органів місцевого самоврядування щодо організації держконтролю за дотриманням договірних зобов'язань забудовниками, діяльність яких пов'язана із залученням коштів фізичних осіб на будівництво багатоквартирних житлових будинків.

Ситуація на будівельному ринку

Будівельні підприємства третій місяць поспіль найбільш песимістично серед інших секторів економіки оцінили економічні результати своєї діяльності у найближчій перспективі з огляду на сезонне падіння економічної активності, звуження інвестиційного попиту та нестачу кваліфікованих кадрів. При цьому посилилися очікування скорочення загальної чисельності працівників.

Нове будівництво у Бучі – ЖК Park Royal

Київський девелопер Royal House розпочав будівництво нового житлового комплексу Park Royal у Бучі, недалеко від столиці. Як позиціонує забудовник, це комплекс комфорт-класу площею 25 га, з них 4 га – власної рекреаційно-паркової зони для спорту та відпочинку.

Згідно з генеральним планом у житловому просторі буде збудовано 23 будинки змінної поверховості: від 7 до 16 поверхів. Особливістю Park Royal є наявність апартаментів із 4-метровими стелями та своїми двориками.

На території житлового комплексу буде побудовано школу та дитячий садок на 600 учнів та супермаркет.

Будівництво ЖК для військових у Львові

Львівська влада погодила будівництво нового житлового комплексу для військових під Голоском, рішення міської ради також підтримали мешканці мікрорайону. 19 січня також узгодили містобудівні умови та обмеження для будівництва нового ЖК.

Формат нового будівництва буде таким: 15% від загальної кількості квартир забудовник віддасть військовослужбовцям безкоштовно, 30% – учасники війни зможуть придбати за собівартістю, 30% – зможуть придбати за допомогою державного іпотечного кредиту "єОселя". І лише 25% від збудованого житла буде продаватися на вільному ринку.

Будуватиме ЖК компанія Resident Development. Цей забудовник уже будує новий навчальний корпус із басейном для комунальної школи Львова на вул. Героїв Крут.

Недобуд у вигляді "укриття" у Дніпрі

Дніпровський недобуд, розташований у приватному секторі на вулиці Лабораторній, вже 10 років викликає невдоволення місцевих мешканців. Мерія міста, яка систематично бореться із подібними незаконними самобудами, рішуче налаштована знести його.

Щоб не допустити знесення власник недобудови, звернувся до Служби безпеки України зі звинуваченням на адресу міської влади, нібито ця будівля є "первинним укриттям при повітряній тривозі". По сфабрикованому кримінальному провадженню слідчий СБУ визнав споруду по вулиці Лабораторна "речовим доказом", і передав її на зберігання особі, яка її і зводить, чим фактично унеможливила вирішення цієї проблемної ситуації для інших городян.

Цифри та статистика

В Україні іпотека у всі роки рідко користувалася популярністю, проте за програмою іпотечного кредитування "єОселя" у 2023 році було видано кредитів на загальну суму 8,85 млрд грн, що всього на 0,06 млрд грн менше, ніж рекордна сума виданих українськими банками кридитів у довоєнному 2021 році.

Усього з початку роботи "єОселі" обсяг виданих кредитів уже перевищив 10 млрд грн. Завдяки цьому майже 6,7 тисяч українських сімей змогли придбати власне житло в усіх регіонах країни, крім тимчасово окупованих або тих, де ведуться активні бойові дії.

Як зазначають експерти, собівартість будівельних робіт за минулий рік зросла на 40%, цього року очікується така сама тенденція. При цьому зростання собівартості впливає лише частково на вартість квадратного метра житлової нерухомості через обмежений платоспроможний попит. Орієнтовно вартість квадратного метра у житлових комплексах зросте в середньому протягом цього року до 15%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

1.5т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом