За перший тиждень року українці залучили майже 60 іпотечних кредитів під 7%

За перший тиждень цього року українські банки видали у рамках державної програми "Доступна іпотека 7%" 57 кредитів.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства фінансів.

Відповідно до наданих даних, станом на 6 грудня українці залучили 1377 кредитів на загальну суму 1,191 млрд гривень. Як правило, кошти були необхідні для купівлі житла на вторинному ринку, переважання якого становило 77,6%. Усього з початку запуску програми до банків надійшло 1899 заявок.

У регіональному розрізі найактивніше іпотеку оформляли у Київській області (31,3%) та Києві (30,9%). В інших регіонах активність була набагато нижчою. Так, у Львівській області оформили 6,6% угод, у Харківській області – 5,7%, Волинській – 3,9%.

Для залучення більшої кількості учасників у держпрограмі "Доступна іпотека 7%" Мінфін розробив постанову Кабінету міністрів, якою скасовувалися вікові обмеження до нерухомого майна (крім об'єктів нерухомості в обласних центрах з чисельністю населення понад 1 млн) та збільшено ліміт можливого перевищення площі предмета іпотеки з 20% – до 40% від нормативної площі, яка сплачується позичальником самостійно. Варто зазначити, що нововведення не сильно вплинуло на популярність цієї програми.

Як повідомляв НЕРУХОМІ, голова правління ОТП Банку Володимир Мудрий зазначив, що на ринку існує катастрофічний розрив між узгодженими кредитами та виданими. При цьому, за прогнозами девелоперської компанії Concept Group, цього року більшість українців купуватимуть житло на первинному ринку за ті кошти, які є у них, не особливо розраховуючи на іпотечні програми.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

87

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом