Яким містам світу загрожують "бульбашки" на ринку нерухомості: дослідження

Швейцарський банк UBS провів дослідження ринку житлової нерухомості у світі і з'ясував, в яких містах найбільш вірогідні виникнення так званих "бульбашок".

Як повідомляється на сайті компанії, UBS Global Real Estate Bubble Index 2021 оцінює в довгостроковій перспективі глобальний ринок нерухомості. Це дозволяє відстежити ризик виникнення "бульбашок" в тому чи іншому місті.

Аналітики банку говорять, що "бульбашки" з'являються через неправильну оцінку активів, існування якої фактично не можна довести, якщо вона не лопне. Втім, цінові бульбашки – явище досить поширене на ринку нерухомості. І хоч в силу своєї природи їх передбачити важко, існують кілька моделей, які дозволяють передбачити ймовірну можливість їх появи. Так, банк бере до уваги і порівнює вартість нерухомості до її доходу від оренди, зміни у співвідношенні іпотеки до ВВП і будівництва до ВВП, а також відносний показник вартості нерухомості міста в порівнянні з ціною по країні. Таким чином виводиться показник, який не повинен перевищувати коефіцієнт у 1,5. Якщо така ситуація виникає, місто розглядається, як схильне до ризику появи "бульбашки" на ринку нерухомості.

Останній стрибок цін на житло в світі загрожує новими потенційними ризиками на ринку. На думку аналітиків UBS, в Європі шість міст схильні до появи "бульбашок". Тим часом жодне з міст США не характеризується переоціненою нерухомістю. До того ж не потрапили до списку і українські міста. В цілому ж, список "небезпечних" міст виглядає так:

  • Франкфурт, Німеччина

  • Торонто, Канада

  • Гонконг

  • Мюнхен, Німеччина

  • Цюріх, Швейцарія

  • Ванкувер, Канада

  • Стокгольм, Швеція

  • Париж, Франція

  • Амстердам, Нідерланди.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, через проблеми з China Evergrande Group аналітики заявили про ймовірність загрози появи "бульбашки" на ринку нерухомості у Китаї. Швидка урбанізація і висока прибутковість у порівнянні з Заходом сприяли тому, що інвестори почали активно вкладатись у китайський ринок нерухомості, що і призвело до подібної ситуації.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

131

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом