Виробники будматеріалів можуть не пережити черговий блекаут


Тривалі відключення електроенергії призведуть до того, що виробники будівельних матеріалів будуть змушені закрити підприємства.

Про це заявив президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він уточнив, що якщо електроенергії не буде більше 12 годин на добу, при цьому вимикатиметься світло без оголошених графіків, то підприємства зупиняться.

"Втрачати дороге обладнання ніхто не наважиться. Товарні бетони 3-4 години в ємностях не виживуть – це жахливі збитки", - підкреслив експерт.

Він додав, що знайти альтернативне джерело енергії для енергоємних підприємств (понад 1 МВт) сьогодні фактично неможливо.

Салій також прогнозує, що спад виробництва та споживання будматеріалів в Україні, який розпочався з початку повномасштабної війни, триватиме до старту будівельного сезону у 2023 році. До того ж фінансові ресурси у багатьох виробників сьогодні фактично вичерпані, тому не виключено, що скоро зіткнемося з хвилею закриттів та продажем підприємств за борги.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, через війну ланцюги постачання будматеріалів були зруйновані, а попит становить близько 10% від довоєнного. Проте компанії відновили будівництво на заході, у центрі та півдні країни, а великі гравці не втрачають віри у запуск нових об'єктів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

126

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом