Війна в Україні та інфляція вплинули на зростання цін на житло у світі

Ще рік тому житло у світі дорожчало високими темпами, проте тенденція у першому кварталі 2022 року дещо змінилася, показавши ознаки ослаблення. Таким чином, можна стверджувати, що бум цін на житло пройшов.

Про це йдеться у дослідженні порталу Global Property Guide.

"Насправді житловий бум, можливо, починає видихатися. Не скрізь. Не те щоб тривожно. Але глобальна тенденція схожа до ослаблення буму. Додайте до цього зростання інфляції за останні три місяці, спричинене війною в Україні, і напрямок руху стає зрозумілим", - наголошують аналітики.

Так, у першому кварталі 2022 року найбільше зростання цін на житло в річному обчисленні з урахуванням інфляції показали Туреччина (+30,3%), росія (+18,78%), в'єтнамський Хошимін (+15,49%), Словаччина (+12,88%) та Австралія (+12,18%).

У Сполучених Штатах, які завжди є ключовим гравцем ринком, динаміка змішана, Азійські ринки житла також неоднозначні, тенденція, що слабшає, спостерігається в країнах Латинської Америки, ринки житла в Європі залишаються на підйомі, але темпи зростання уповільнюються, зазначається в дослідженні. Згідно з опублікованими даними до кінця першого кварталу 2022 року, ціни на житло в українському Києві впали на 5,77%.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, у квітні цього року іпотека в Росії впала майже на 75%, таким чином другий місяць весни виявився найгіршим для ринку за всю історію. До того ж проблеми з санкціями поставив на коліна найбільшого забудовника – групу компаній ПІК. З урахуванням даних Global Property Guide можна підсумувати, що більшість росіян не зможе придбати житло за таких умов.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

155

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом