Війна обвалила вартість оренди житла у Києві – експерти

За час війни вартість оренди житла впала до 40% у дорогому сегменті та до 20% – у дешевому.

Про це розповіла генеральна директорка агентства нерухомості "Благовіст" Олена Біберова, коментуючи ситуацію на ринку, передає "Економічна правда ".

Рієлторка зазначила, що квартири вартістю понад $2 тисячі сьогодні не мають попиту. Водночас деякі власники не бажають знижувати ставки та чекають на відновлення ринку.

Ці цифри підтверджують і City Development Solutions. Так, за їхніми даними, на кінець березня орендні ціни ліквідних квартир впали на 20-30%. При цьому непопулярні варіанти подешевшали на понад 50%.

Генеральний директор компанії Роман Герасимчук наголосив, що київський ринок оренди завжди був чутливий до значних подій. Так, у 2014, 2020 та 2022 роках він різко реагував на зниження попиту через високу економічну мобільність квартиронаймачів. Наприклад, у перші тижні війни у Києві звільнилося близько 7 тисяч квартир, що призвело до падіння ринку. Українці, які не покинули країну, переїхали здебільшого до західних регіонів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, російські окупанти, обстрілюючи столицю України, пошкодили 390 будівель, більшість – житлові багатоквартирні будинки. Влада міста вже визначила перші 20 будинків, у яких проводитимуться відновлювальні роботи. Зокрема, комунальники вже розпочали розбір фасаду житлової висотки на Позняках, у яку у перші дні війни влучили уламки російської ракети.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

114

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом