В Україні запрацює новий Реєстр будівельної діяльності

Кабінет міністрів України прийняв рішення з 6 липня 2020 року ввести в дію першу чергу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, яка передбачає введення нового Реєстру будівельної діяльності замість Реєстру Держархбудінспекції (ДАБІ).

Відповідний проєкт постанови було схвалено на засіданні уряду у середу, 1 липня, передає Інтерфакс-Україна.

Як повідомив міністр цифровий трансформації Михайло Федоров, крім введення нового Реєстру будівельної діяльності, постанова передбачає поступовий перехід до введення з 1 вересня в e-систему містобудівних умов і обмежень, а також будівельних паспортів.

В цілому вся державна е-система у сфері будівництва включатиме кілька компонентів: електронний кабінет користувача системи (доступ для державних органів), реєстр будівельної діяльності (дані про об'єкти будівництва), публічний портал системи (пошук об'єктів, консультації, аналітика і доступ до всіх пов'язаним будівельним реєстрів), портал "Дія" (доступ до електронних послуг для замовників будівництва).

Згідно з прийнятою постановою, запуск автоматичних e-послуг по СС1 на порталі "Дія" передбачається з 1 серпня, по СС2 і СС3 – з 1 жовтня.

Крім цього, документ передбачає створення звітів про експертизу проєктної документації, введення Мінрегіоном реєстрів атестованих осіб, експертних організацій, ліцензіатів, СРО, а також підключення до е-системі учасників будівництва з моменту подачі заяви до Мінрегіону на період дії експерименту.

"Введення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, має за мету максимальну автоматизацію всіх процесів, що відбуваються в галузі. Це матиме значний антикорупційний ефект, оскільки усуне людський фактор і забезпечить повну прозорість в наданні послуг громадянам та бізнесу", – зазначив Федоров.

За його словами, в 2019 році мале будівництво (клас СС1) займало 91% всіх будівельних об'єктів в країні, середнє і велике (СС2) – 7,1%, велике небезпечне будівництво – 1,2%.

"Ми запускали тестування системи на старому реєстрі електронних послуг і в порівнянні з минулим роком за рахунок усунення людського чинника було введено приблизно на 50% більше об'єктів у експлуатацію", – додав міністр.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Кабінет міністрів затвердив план впровадження електронної системи в сфері будівництва. Новий реєстр будівельної діяльності повинен був почати роботу у червні.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

63

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом