В Україні проєкт перезапуску іпотеки готовий на 99% – Офіс президента

Проєкт перезапуску іпотеки в Україні готовий на 99%, він має стати новим двигуном для економіки. Про це заявив заступник глави Офісу президента Ігор Шурма, передає FinClub .

За його словами, сьогодні готуються останні документи, необхідні для запуску іпотечного кредитування.

"Щодо юридичної конструкції, то вона вже готова, і не просто на папері, вона запущена. Було видано перші близько тисячі кредитів протягом кількох місяців і в десятки разів швидше, ніж раніше розвивалися відповідні іпотечні програми", - зазначив чиновник.

Він додав, що для оформлення кредиту на купівлю житла українцям не потрібно буде збирати довідки. Це має стимулювати попит.

"З одного боку, вона вирішує соціальну проблему, з іншого - створює ринковий попит і запускає будівельну індустрію, яка дуже трудомістка, локалізована і має дуже високий мультиплікатор далі по ланцюжку. Іпотека, я вважаю, зараз може бути одним із найкращих інструментів, які дасть каталізатор зростання економіки", - заявив Шурма.

В офісі президента вважають, що цього року вдасться видати до 20-30 тисяч кредитів. Він наголосив, що у комерційних банках є 359 млрд грн вільної ліквідності, які перебувають у депозитних сертифікатах Нацбанку.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України , у лютому цього року українські банки видали 126 іпотек на загальну суму 169,8 млн. гривень, при цьому всі кредити були оформлені лише на купівлю житла на вторинному ринку. Сьогодні українці бояться брати гроші у кредит на купівлю житла у забудовників.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

123

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом