Українці розраховують купити житло за наявні кошти без іпотеки

Цього року більшість українців купуватимуть житло на первинному ринку за ті кошти, які є у них, не надто розраховуючи на іпотечні програми.

Такий прогноз зробив керуючий партнер девелопера Concept Group Михайло Підвисоцький, повідомили НЕРУХОМІ в пресслужбі компанії.

За його словами, 55% покупців розраховують лише на ті кошти, які є в їхньому розпорядженні (за накопичення або за допомогою продажу старого житла та купівлі нового з найкращими умовами). 35% інвесторів будуть готові скористатися програмами розстрочки від забудовників і лише 10% розраховують на купівлю нової квартири за допомогою іпотеки.

Переважна кількість покупців (близько 85%) – це люди від 25 до 45 років, 15% - категорія від 45 до 60 років. Говорячи про "портрет" покупця, Підвисоцький вважає – що 40% стосуватиметься людей, зайнятих в IT-сфері, 30% менеджерів середньої та вищих ланок у галузі рітейлу, логістики та роздрібної торгівлі. 20% покупців – це дизайнери, маркетологи та працівники творчих професій. 10% - українці, які працюють за кордоном, або іноземці, які проживають в Україні.

Девелопери вважають, що у 2022 році у тренді буде не лише благоустрій прилеглих територій, а й створення цілісних екосистем, які зможуть об'єднати інновації, розвинену інфраструктуру, природне середовище, комфортність проживання. При цьому забудовники, реалізуючи проєкти, намагатимуться враховувати інтереси потенційних покупців, створюючи окремі будинки під потреби конкретних цільових груп.

"Такі об'єкти слід вважати новими "містами-супутниками", зведення яких буде органічно вплетене в існуюче довкілля", - додав Підвисоцький.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, українці не поспішають оформляти іпотеку, використовувати пільгову президентську програму з 7% річних. У свою чергу голова правління ОТП Банку Володимир Мудрий зауважив, що на ринку спостерігається катастрофічний розрив між узгодженими кредитами та виданими.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

80

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом