Українці майже перестали брати іпотеку на первинному ринку – НБУ

Українські банки в листопаді видали 963 іпотечні кредити на 774 млн гривень. При цьому перевага вторинного ринку зросла ще більше – до 90%

Відповідні дані фінустанови надали НБУ під час опитування, повідомили у пресслужбі регулятора.

Так, за перші 10 місяців видали 8700 іпотечних кредитів на загальну суму понад 7 млрд гривень, яка виявилася у 2,5 рази вищою за аналогічний період 2020 року. У Нацбанку наголосили, що загальна кількість кредитів зросла також у 2 рази.

Ринок іпотеки залишається концентрованим, 90% угод українці уклали у п'яти банках. У жовтні середня сума кредиту становила 803 тисячі гривні, знизившись із попереднім місяцем на майже 55 тисяч гривень. Середньоефективна ставка для первинного ринку склала 14,9% та 13,5% – для вторинного. За 10 місяців зниження ставок склало 2 та 0,4 пункти відповідно.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, у девелоперській компанії Concept Group вважають, що наступне подорожчання нерухомості слід чекати не раніше квітня наступного року. Великий вплив на ціноутворення може зробити розвиток іпотеки на первинному ринку. Проте, як бачимо, українці не поспішають оформляти іпотечні кредити для купівлі житла у новобудовах.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

110

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом