Українські заводи можуть виготовляти до 90% необхідних для відновлення будматеріалів

Українські підприємства можуть виготовляти до 90% будівельних матеріалів, необхідних для повоєнного відновлення країни.

Про це йдеться у дослідженні громадської організації "Інститут міжнародних економічних досліджень" та держпідприємства "Укрпромзовнішекспертиза".

В ході дослідження вдалося з'ясувати, що 15% українських заводів будівельних матеріалів було пошкоджено або зруйновано, проте галузь досі має високі виробничі потужності для широкого спектру будівельних матеріалів і може забезпечити до 90% необхідних матеріалів.

Як зазначають аналітики, якщо українські заводи вдасться запустити на повну потужність, то економіка отримає додатковий стимул. "Зокрема, буде збережено близько 100 тисяч робочих місць, згенеровано 5,6 млрд доларів заробітної плати та 4,4 млрд доларів податкових надходжень. Україна потребуватиме меншої суми допомоги донорів, а загальна вартість відновлення буде нижчою через ціни на будматеріали українського виробництва", – йдеться у звіті.

Окупанти практично знищили виробництво листового скла та обладнання для розподільчих щитів, ці матеріали доводиться імпортувати із країн ЄС. Водночас триває будівництво заводів, у тому числі з виробництва скла, газобетону, сухих будівельних сумішей.

Негативну роль на будівельну галузь надали атаки на енергетичну інфраструктуру. Ускладнено також доступ до фінансів для поповнення оборотних коштів та капітальних інвестицій. Частина виробників вказала на дебіторську заборгованість з боку будівельників та потенційну втрату ключового інженерного персоналу через заклик до ЗСУ.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в Україні розпочала роботу державна програма "єВідновлення", яка передбачає виплату цільової грошової допомоги від держави на ремонт житла, пошкодженого російськими окупантами.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

93

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом