Українські банки наростили видачу іпотечних кредитів у 2 рази

За 11 місяців минулого року українські банки видали близько 9700 кредитів на купівлю житла, загальна сума яких становила майже 8 млрд гривень.

Про це повідомили у пресслужбі Національного банку України.

За даними НБУ, кількість іпотечних кредитів перевищує норму 2020 року (за такий самий період) у 2 рази, а загальний грошовий обсяг – у 2,4 рази.

Головним драйвером іпотеки є кредити на купівлю житла на вторинному ринку, його переважання над первинним становило 90%, при чому як за кількістю договорів, так і за грошовим обсягом. Основна кількість угод припадає, як і раніше, на п'ять банків, які уклали 90% від загального обсягу угод.

З наведених даних стало відомо, що середній розмір іпотеки в листопаді склав 824,8 тисячі гривень, що на 3% вище за показники жовтня. Середня ефективна ставка кредиту на вторинному ринку зменшилася на 0,4 в.п., до 13,5%, а на первинному – на 1,4 в.п., до 15,5%.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, у девелоперській компанії Concept Group прогнозують, що цього року українці, як правило, купуватимуть собі житло, розраховуючи лише на свої активи. Купувати нерухомість за допомогою іпотеки, мабуть, будуть не більше 10% інвесторів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

85

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом