У січні іпотечний ринок обвалився вдвічі

Українські банки в січні 2023 року видали 357 іпотечних кредитів на загальну суму 449,5 млн гривень, що майже вдвічі менше від показників за аналогічний період минулого року.

Відповідні дані надав Національний банк України.

Як зазначив регулятор, трохи пожвавити іпотечний ринок на початку цієї зими змогла програма "єОселя". Про видачу пільгових кредитів у січні відзвітували чотири банки, які також брали участь у торішній "Доступній іпотеці". Варто зазначити, що у січні фінустанови кредитували виключно на вторинному ринку нерухомості. Середньозважена ефективна ставка за іпотечними кредитами склала у січні 7,5% (у грудні 2022 року – 8,3%).

У регіональному розрізі більше іпотечних кредитів у січні видано у Києві та Київській області – 83 договори на загальну суму 114,7 млн грн (26% від загального обсягу), у Волинській області – 42 договори на 50,8 млн грн (11%), у Рівненській області – 36 договорів на 40,1 млн грн (9%) та Львівської області – 28 договорів на 39,9 млн грн (9%).

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, за минулий рік банки видали 2009 іпотек на 2 млрд гривень , що значно менше від показників у 2021 році. Фінустанови планують стимулювати зростання іпотечного кредитування. Для цього у першому кварталі цього року вони планують послабити кредитні стандарти в цьому сегменті, а в інших – вони навпаки будуть посилені.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

79

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом