У НКЦПФР розповіли про вдосконалення ліцензій на ринку нерухомості

Накомісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила проєкт рішення, згідно з яким вже цього року планує вдосконалити ліцензії на управління майном на ринках будівництва та нерухомості.

Як повідомив член НКЦПФР Арсен Ільїн, відомство керувалося необхідністю захисту інтересів та прав інвесторів, а також урегулюванням усіх аспектів діяльності ринку. Насамперед йдеться про встановлення вимог, які є обов'язковими для отримання ліцензії та ліцензіатів при провадженні діяльності з управління майном, фінансуванні об'єктів будівництва та проведенні угод з нерухомістю. Також документ встановлює вимоги до початкового, статутного та власного капіталу заявника та ліцензіата.

"Тому ми, як регулятор, маємо забезпечити захист тих, хто прагне інвестувати у такий популярний актив, як нерухомість", - наголосив чиновник.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, статутний капітал ліцензіата має становити не менше 1 млн євро і формуватися виключно за рахунок коштів до початку залучення інвестицій. Джерела цих коштів мають бути підтверджені. Ліцензіат зобов'язаний підтримувати власний капітал у розмірі щонайменше мінімального розміру статутного капіталу протягом усього терміну дії ліцензії.

Найближчим часом НКЦПФР планує погодити документ із профільними міністерствами та відомствами.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Україні вже кілька років відбувається будівельна реформа, яку ініціював Мінрегіон. Замість ДАБІ було створено новий орган – ДІАМ, але повноцінно завершити реформу поки що не вдалося. Так, у Верховній Раді не ухвалили законопроєкти №5655 та 5877 про посилення відповідальності, децентралізації та цифровізації.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

83

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом