У містобудівному комітеті обговорили законопроєкт про реформу ДАБІ

У містобудівному комітеті Верховної Ради 29 березня відбулося обговорення концепції реформування системи архітектурно-будівельного контролю, яку представив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

Як повідомили в пресслужбі Мінрегіону, розроблений законопроєкт спрямований на комплексне реформування сфери містобудування, прийняття якого дозволить ввести концептуально нову прогресивну модель державного управління в галузі.

За словами Чернишова, для подолання корупції у будь-якій галузі необхідно створити прозоре та конкурентне середовище. Розглянутий законопроєкт є лише першим етапом реформи. Потім будуть розглядати внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення з метою посилення відповідальності для учасників ринку.

У Мінрегіоні вважають, що важливим аспектом реформи є побудова якісної системи державного контролю та нагляду містобудівної сфери, впровадження інституту по залученню юридичних осіб до здійснення містобудівної контролю та їх функціонального поєднання.

У свою чергу учасники круглого столу відзначили, що в зв'язку з невдалим стартом реформи близько 100 тисяч українських сімей не отримали свої квартири. Відповідні дані надав глава Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе. Він підкреслив, що сьогодні держава не може регулювати роботу системи архбудконтролю. "У законопроєкті Мінрегіону щодо реформи ДАБІ прописано рішення - це поява нових приватних структур, за прикладом БТІ та приватних нотаріусів, які можуть перейняти на себе таку функцію. Це дасть здорову конкуренцію на ринку та відсутність корупції", - висловив думку глава КБУ.

Як повідомлялося, НЕРУХОМІ вивчили детально законопроєкт про реформування ДАБІ та прийшли до думки, що ідеї діджіталізаціі, максимальної автоматизації всіх процесів, введення контролю на кожному етапі будівництва об'єкта та посилення відповідальності учасників в такій консервативній галузі як будівництво, безсумнівно піде їй на користь.

Проте, на думку експертів деякі положення потребують доопрацювання в будь-якому випадку. Наприклад, відсутність контролю за об'єктами з незначними наслідками СС1 житлового призначення призведе до можливості будівництва будь-яких об'єктів під видом житлових будинків.

Більш детально з аналізом законопроєкту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування" можна ознайомитися, перейшовши за посиланням.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

88

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом