Ціни на житло зростають попри низький попит – НБУ

1 хв

В Україні ціни на житлову нерухомість продовжують зростати попри все ще низький попит на неї. Про це повідомила пресслужба Національного банку у звіті про фінансову стабільність.

На вторинному ринку ціни на житло зростають відповідно до обмінного курсу. Угоди на ринку досі укладають зі знижкою від заявлених в оголошеннях цін, але ці знижки зменшуються. Основним фактором відновлення попиту на вторинку є прагнення людей придбати готове житло для власних потреб.

На первинному ринку попит залишається низьким. Покупців насторожує довга тривалість будівництва, високі ризики недобудови та невизначеність, зумовлена тривалою війною. Через це девелопери старе будівництво завершують повільно, а нове майже не починають. Ціни на первинку також зростають. З початку року в Ужгороді житло подорожчало на 15%, у Львівській області — на 14%, тоді як у Києві — лише на 2%.

Попри низький попит, у першому кварталі 2024 року нотаріуси посвідчили на третину більше угод купівлі житла, ніж у першому кварталі 2023 року. Позитивно на купівлю життя впливають державні програми та зростання доходів населення.

Оренда житла далі дорожчає. Зараз середня вартість квартири в столиці дорівнює десяти рокам її оренди. На ринку іпотечного кредитування переважає державна пільгова програма "єОселя".

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, з початку цього року вже понад тисячу українських сімей скористалися пільговою іпотечною програмою "єОселя" на загальну суму 1,8 млрд гривень. Всього зі старту програми кредити вже отримали 7400 сімей на загальну суму 11,2 млрд гривень.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

231

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом