Російські втікачі від мобілізації підігріли ринок нерухомості в Туреччині

Попит на житло в Туреччині знову почав зростати після нещодавнього зниження на тлі напливу громадян росії, які рятуються втечею після оголошеної президентом так званої "часткової" мобілізації.

Як повідомляє Hurriyet Daily News, зазначається, що після 21 вересня попит на житлову нерухомість у Туреччині виріс на 40%, головним драйвером зростання є приїжджі росіяни. Спочатку вони селяться в готелях або орендують квартири, потім шукають можливості придбати житло. Як зазначив голова ради директорів девелоперської компанії Mars Investment Хакан Буджак, сьогоднішня ситуація, швидше за все, має тимчасовий характер. Росіяни в основному віддають перевагу курортним напрямкам на узбережжі Середземного та Егейського морів, провінції Анталья.

За словами рієлтора Юміта Бесера, попит, який послабшав минулого місяця, знову почав зростати через приїзд росіян. При цьому зростають ціни на орендне житло. За його словами, орендна плата за квартиру з трьома спальнями впала з 12 000 до 8 000 турецьких лір після послаблення попиту. Наразі орендодавці підняли орендну плату до 10 000 лір.

Варто наголосити, що Туреччина є далеко не найпріоритетнішою країною для росіян, які злякалися потрапити на війну в Україну. Найбільш популярними напрямками стали Грузія та Казахстан, де на пунктах пропуску вже кілька днів поспіль зберігаються багатокілометрові затори. За даними англійської розвідки, з росії від мобілізації втекло більше людей, ніж воює на фронті.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, у травні 2022 року продажі житла іноземцям у Туреччині збільшилися на 235,7% у річному обчисленні та склали 5 962 одиниці. Частка продажу житла іноземцям становила 4,9% від усіх угод, здійснених у травні. Найпопулярнішим містом в іноземних покупців виявився Стамбул.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

202

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом