Ринок оренди офісної нерухомості впав на 78%: коли чекати на пожвавлення

На ринку орендної офісної нерухомості минулого року було зафіксовано сильний спад, який становив 22% від показників 2021 року.

Про це повідомили у консалтинговій інвесткомпанії CBRE Ukraine, передає Інтерфакс-Україна.

Досить непроста ситуація над ринком склалася через тривалості й інтенсивності воєнних дій. Разом з тим, багато гравців вибрали єдину стратегію – продовжувати працювати у складних умовах, дотримуючись вичікувальної тактики щодо довгострокових рішень.

"Ми очікуємо, що орендарі залишатимуться обережними, допоки не буде більшої передбачуваності з точки зору безпеки та макроекономічного середовища", - прокоментував керуючий партнер CBRE Ukraine Сергій Сергієнко.

Позитивні ознаки пожвавлення ринку почали спостерігатися у третьому кварталі 2022 року, найпомітнішою угодою року став переїзд міжнародної міжурядової організації (близько 3 тис. кв. м) до БЦ Eurasia. Проте систематичні атаки по об'єктах критичної інфраструкутури знову збив ледь помітний попит на ринку.

Як наголошується в огляді ринку, розподіл орендної активності по індустріях бізнесу вказує на те, що ІТ-сектор, який активно набирав обертів останніми роками, у 2022 році помітно знизив попит на офісні приміщення, як і всі інші сектори. Частка ІТ-компаній у структурі орендної активності становила лише 22%, причому переважали угоди щодо пролонгації чинних орендних договорів, тоді як найбільша (38%) припала на індустрію фармацевтики та медицини.

Минулого року у четвертому кварталі спостерігався пік уведення нових об'єктів. Так, у Києві на ринок вийшло близько 97 тис. кв. м, внаслідок чого загальний обсяг офісної нерухомості становив близько 2,21 млн. кв. м (+5% р/р).

"Повномасштабна війна призвела до того, що на ринку з'явилася велика кількість незавершених об'єктів, будівництво яких було призупинено. Оскільки у 2022 році не було зафіксовано жодного нового девелоперського проєкту і навряд чи буде зафіксовано новий у 2023 році, обсяг офісної нерухомості у наступні два- три роки зростатиме лише за перезапуску призупинених проєктів", - зазначив Сергієнко.

Про можливість введення в експлуатацію у 2023 році заявляли девелопери Capital Towers, UNIT.City B4, Pyramida та офісна будівля на Новокостянтинівській, 12. Минулого року були введені в експлуатацію Gradient, UNIT.City B6 та B15, Lake Plaza.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, у 2021 році Київ потрапив у трійку за темпами зростання офісної нерухомості в Європі. Як з'ясували аналітики, переважно попит на ринку формували представники IT та бізнес-послуг. При цьому Україна увійшла до трійки країн щодо надання послуг саме у цих секторах.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

114

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом