Ринок офісної нерухомості не зміг відновитися після кризи

Ринок комерційної нерухомості ще не повернувся до докризових показників: рівень вакантності офісних приміщень склав 12%, торгової нерухомості – 10%.

Про це йдеться у звіті Національного банку України.

Згідно з наданими даними, ринок офісної нерухомості ще не встиг відновитися, хоча в травні і червні демонстрував спроби зростання. Проте, багато компаній після пережитого локдауна не поспішають відмовлятися від віддаленої роботи. За прогнозами така тенденція буде зберігатися ще довго: орендарі не поспішають проявляти активність. Орендні ставки на офіси зараз знижені, та власники не поспішають робити будь-які нові поступки для клієнтів.

Ситуація на ринку торговельної нерухомості більш оптимістична, більш того є передумови для подальшого зростання на тлі високого темпу збільшення роздрібного товарообігу. Тут також відбулося поповнення новими площами, хоч і в більш низьких обсягах, ніж передбачалося.

Кредитування комерційної нерухомості залишається вкрай низьким – менше 2% корпоративного кредитного портфеля.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Києві частка вільної офісної нерухомості за підсумками 2020 року зросла лише на 3,5% у порівнянні з попереднім роком. У минулому році в зв'язку з кризою на тлі спалаху коронавірусу звільнилося майже 80 тисяч "квадратів" офісної нерухомості. Однак, з огляду на цю ситуацію і відверто стриманий попит, в цілому за підсумком року загальна вакантність на ринку виросла до 12,5% у порівнянні з 9%, зафіксованими у 2019 році.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

117

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом