Рієлтори розповіли, як подорожчає оренда житла у квітні

Ціни на ринку орендної нерухомості мають зрости в Україні вже у квітні у більшості міст, де не ведуться активні бойові дії.

Відповідний прогноз зробив голова Асоціації спеціалістів з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта.

За його словами, навесні ринок оренди пожвавився, подорожчання торкнеться Києва, Харкова та навіть Запоріжжя. Він зазначив, що на початку року ринок оренди став стабільним у тому плані, що немає зміни зростання вгору чи навпаки. Оренда вже стабілізувала свої показники і тримається на одному рівні. У той самий час спостерігається збільшення попиту.

"Більше попиту стало на оренду, якщо брати по Києву, порівняно із зимовим періодом. Традиційно в цей час оренда більш активно починає працювати, отже, не виключається, що ціни можуть дещо піднятися, починаючи з квітня", - наголосив президент асоціації рієлторів.

Проте очікувати на суттєві цінові зміни, швидше за все, не доведеться, прогнозує експерт. Зміни в середньому становитимуть близько 10%. У західних регіонах ситуація змінилася у зворотний бік, там уже немає такого високого попиту. А тому ціна впала на 20%, хоча все ще залишається вищою, ніж була до війни.

У центральних областях попит зріс уже на 20%, але ситуація стабільна і ціни знижуються. В Одесі спостерігається незначне подорожчання в межах 10-15%, цікаво, що ціни на оренду зросли у Харкові та Запоріжжі: у Харкові аж на 20%, а у Запоріжжі – на 10-15%.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, у Києві почав відновлюватися ринок офісної нерухомості, зросла кількість запитів та угод з боку IT-компаній, некомерційних та міжнародних фірм. В останні місяці спостерігається позитивний тренд: багато компаній, які релокувались на Західну Україну, почали повертатися додому до Києва. Також запити надходили від некомерційних та міжнародних організацій. Основний запит орендарів та угод спостерігався на формат площею близько 200 кв. м. Як правило, це середній бізнес, який пристосовується до поточних умов або оптимізує площу.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

122

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом