Ресурс покупців вже майже вичерпався на ринку нерухомості – ріелтори

Ціни на ринку житлової нерухомості до кінця року будуть рости як на первинному (в діапазоні від 5 до 10%), так і на вторинному (до 7%), проте купівельна спроможність українців вже майже вичерпалася.

Про це НЕРУХОМІ повідомив глава Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта.

За його словами, починаючи з липня кількість угод на ринку скоротилася майже на 25%, а зростання цін на житло, за прогнозами, збереже до кінця року позитивну динаміку, хоч ресурс потенційних покупців майже вичерпався. Ріелтори зазначають, що лише близько 8% українців можуть собі дозволити купити нове житло за готівку або за різними іпотечними програмами. Саме невелика кількість покупців буде головним стримуючим ціни фактором на ринку.

Піта повідомив, що в основних мегаполісах України (Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові) ціни виросли до 20%. При цьому в інших містах, зростання було більш стриманим і не перевищувало 15%.

Первинний ринок цікавить більше 80% всіх інвесторів, які намагаються зберегти і примножити свої кошти, вкладаючи їх в нерухомість. Протягом 2021 року більше третини всіх інвестиційних угод припадає на 1, 2-кімнатні квартири площею до 60 м2 на початкових стадіях будівництва, майже за "стартовою" ціною продажу, розраховуючи, що за 2-3 роки ці квартири подорожчають до 30% і їх можна буде вигідно продати.

На вторинному ринку користуються підвищеним попитом малогабаритні квартири, площею до 50 "квадратів". За даними експерта, в сегменті оренди житла, якщо не виникне нових форс-мажорних обставин внаслідок чергового локдауну, є ймовірність, що ціни майже повністю повернуться до "пандемічного" рівня.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за даними Держстату, будівництво житла в Україні за сім місяців 2021 року зросло майже на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

73

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом