Реформа ДАБІ: роль експертів буде розширена

Обов'язки експертів будуть більш розширені після впровадження реформи у будівельній сфері.

Про це заявила глава робочої групи з доопрацювання законопроєкту з реформування містобудування Олена Шуляк, передає Інтерфакс-Україна.

За її словами, раніше експерти були не зобов'язані перевіряти містобуди і відповідність проєкту цільовим призначенням землі. "Тепер вдасться" працювати на випередження ", щоб після завершення будівництва не довелося вносити об'єкт у список проблемних", - пояснила вона.

Розроблюваний законопроєкт передбачає врахування правильності визначення коду об'єкта відповідно до класифікатора видів цільового призначення земельних ділянок, видів функціонального призначення територій, будівель, споруд і співвідношення між ними і правильності розрахунку класів наслідків. Експертиза перевірить дотримання норм пожежної безпеки, захисту навколишнього середовища, енергоефективність будівель.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, реєструвати права на початок будівництва будуть нотаріуси і держреєстратори, однак перевіркою проєктної документації вони займатися не будуть. У них буде лише одна функція – реєстраційна. Що стосується документації проєктів, то її перевірка ляже на плечі спеціалізованих експертних організацій. Саме вони будуть нести підвищену адміністративну, матеріальну і кримінальну відповідальність.

Парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування створив робочу групу, яка займеться доопрацюванням законопроєкту про реформування ДАБІ.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

114

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом