Проблеми недобудов Укрбуду, застарілий житлофонд і продаж готелю: чим запам'ятався липень

Липень можна сміливо назвати місяцем здійснення мрій. Саме в цей період у багатьох інвесторів, що вклали гроші у недобудови, з'явився реальний шанс отримати довгоочікуване житло. Також в цьому місяці запускають реновацію застарілого житла і провели успішний аукціон з продажу столичного готелю "Дніпро". Про це і трохи інше читайте у липневому огляді від ресурсу НЕРУХОМІ.

Проблеми довгобудів вирішені?

Шанс для інвесторів Укрбуду

Благання і мітинги інвесторів недобудов Укрбуду не пройшли даром. Кардинальне вирішення їхніх проблем намітилося вже в липні. Так, Київміськбуд повідомив, що прийняв ще 6 об'єктів Укрбуду - ЖК КИРИЛІВСЬКИЙ ГАЙ, ГВАРДІЙСЬКИЙ, FREEDOM, LAKE HOUSE, TWIN HOUSE, URBAN PARK.

"У всього цього процесу непроста передісторія. Спочатку, коли ми погоджувалися добудовувати, було розуміння, що і як робити. Але я не думав, що ми зіткнемося з такою великою кількістю перешкод: починаючи від замовників будівництва і закінчуючи причетними державними структурами", - розповідає президент КМБ Ігор Кушнір.

Він уточнив, що на сьогоднішній день у більшості проблемних комплексів документи на фінальних стадіях. Також за словами Кушніра, його компанії вдалося налагодити співпрацю з Міністерством оборони, на землях якого повинні будуватися 3 великих комплекси. В цілому Київміськбудом поки прийнято 11 об'єктів корпорації Укрбуд.

Тим часом, за добудову об'єктів Укрбуду взявся і харківський забудовник - Строй Сіті Кепітал, що входить до групи компаній Строй Сіті. Він пообіцяв завершити будівництво двох об'єктів. Йдеться про ЖК КРІСТАЛ ХАУС і ПАРКОВА ДОЛИНА, будівництво яких заморожено з минулого року.

Представники харківської будкомпанії розповіли, що перш ніж взятися за проєкти провели грунтовну роботу, підключивши аудиторів, будівельників, економістів і юристів. Результатом стало підписання договорів з власниками земельних ділянок.

Проблемні будинку Аркади

Благополучно зійшлися зірки і над деякими інвесторами банку Аркада. Зокрема, забудовнику дозволили добудувати два будинки у столичному житловому масиві ПАТРІОТИКИ НА ОЗЕРАХ, квартири в яких були вже продані, за старим планом забудови.

Новий проєкт ЖК ПАТРІОТИКИ НА ОЗЕРАХ, розроблений інститутом "НДІ Містобудування" на замовлення забудовника, визнали непридатним з точки зору якості і планування. На ділянці, загальною площею 176 га, розташованого між озерами Тягле і Небреж, планувалося звести 43 будинки заввишки 26-27 поверхів, лікарню, три школи, кілька дитячих садків, два торгових центри і додаткову інфраструктуру.

Нещодавно у Департамент містобудування та архітектури КМДА передали новий ескізний проєкт житлового масиву ПАТРІОТИКИ НА ОЗЕРАХ.

У свою чергу, інвестори, які купили тут квартири, стверджують, що будинків стало майже вдвічі менше - 25 замість 43, а також збільшилася кількість дитячих садків і шкіл. Але, як вони стверджують, даний проєкт все одно буде важко реалізувати.

Тим часом у КМДА

Столична влада раптово також зглянулася і вирішили прислухатися до благань ошуканих інвесторів. 23 липня Київрада звільнила об'єкти Укрбуду від пайової участі. У Київміськбуді зітхнули з полегшенням, зазначивши, що це питання було одним з ключових, яке істотно полегшує фінансовий тягар і без того не підйомних недобудов.

"На їх добудову бракує 2,1 млрд грн, такий крок дозволить нам утриматися від жорсткого "мінуса", - підкреслив Кушнір.

Як буде розвиватися епопея з об'єктами Укрбуду далі – важко передбачити. Але доля в липні вперше за довгий час посміхнулася постраждалим, більшість з яких вклали останні заощадження і за підсумком залишилися ні з чим. Сумно усвідомлювати, що подібні історії будуть повторюватися, поки українська влада не прийме законів щодо захисту інвесторів, а буде лише імітувати турботу про населення і вирішувати з перемінним успіхом локальні проблеми. Ресурс НЕРУХОМІ продовжує стежити за ситуацією і оперативно інформувати про все, що відбувається по цій темі. А всім майбутнім інвесторам, щоб не потрапити у складну ситуацію рекомендували б знайомитися з оглядами новобудов на нашому ресурсі. Це вбереже ваші гроші, час, сили і нерви.

Одеса – місто небезпечних забудов

Влада Одеси таки звернула увагу на безладність забудови у місті, яка вже давно викликає подив і тривогу у місцевих жителів. Забудовники поклали око на ласі землі біля моря і вже не звертають увагу ні на здоровий глузд, ні на відсутність часом необхідних містобудівних документів, навіть не керуються елементарною технікою безпеки.

В результаті мер Геннадій Труханов повідомив, що вводить мораторій на висотну забудову узбережжя. При цьому міський голова натякнув, що ноги у цього конфлікту явно ростуть з Києва. Саме в столиці, за словами Труханова, видаються всі дозвільні документи на забудову цих території. Мер також поскаржився, що робив спроби і раніше перешкодити незаконному будівництву, але все було марно. І ось тепер мораторій.

"Я вважаю, що мораторій на висотну забудову одеського узбережжя повинен бути втілений на практиці і неухильно виконуватися", - заявив Труханов.

Раніше НЕРУХОМІ вже писали про такі скандальні об'єкти в Одесі. Один з них – ЖК GRAF у моря. Будівництво багатоповерхового житлового комплексу відбувається на прибережних зсувонебезпечних схилах. Згідно з інформацією з Державного реєстру прав, на цю ділянку накладено низку обмежень у використанні, тому що він входить в водоохоронну зону і зону особливого режиму забудови, що не передбачає постійне перебування людей. Простіше кажучи, там може розташовуватися, наприклад, санаторій, оздоровчий комплекс або який-небудь адмінбудинок. Але ніяк не житловий комплекс.

Схожа ситуація спостерігається і з ЖК Aura Apart на 16-й станції Великого Фонтану. Як повідомляв наш ресурс, Одеський окружний адміністративний суд скасував дозвіл на будівництво. Забудовник зводить 14-поверховий будинок менш ніж в 100 метрах від кромки води в рекреаційній зоні. Ділянка землі призначена для сімейного пансіонату відпочинку. Однак на сайті забудовник пропонує продаж апартаментів. Крім цього, висота будівлі перевищує допустимі 43 метра.

З Одеси не рідко приходять новини, що через будівництво навпроти почав валитися той чи інший житловий будинок. Люди намагаються боротися з будівельним свавіллям, але їхні скарги не чують, а заяви "губляться" в кабінетах чиновників. Висотка у моря – видовище, безсумнівно, дуже красиве, але і надто небезпечне. Будемо сподіватися, що влада міста це усвідомлює і прийме правильне рішення. Адже через їхні помилки може статися реальна катастрофа з безліччю людських життів.

Продано! Як пустили з молотка готель у центрі Києва

Середа, 15 липня, запам'яталася багатьом, тому що в цей день відбувся безпрецедентний онлайн-аукціон з продажу київського готелю "Дніпро", який розташований на Європейській площі столиці.

За даними системи "ProZorro.Продажі", переможцем за підсумками третього раунду став ТОВ "Смартленд", зареєстрований під №23 з пропозицією 1,1 млрд. При цьому стартова ціна об'єкта становила 80,9 мільйона грн.

Не обійшлося тут і без невеликого скандалу. Так, за повідомленнями деяких ЗМІ, за компанією, що купила готель, стоять нібито російські олігархи. Але на ділі виявилося все трохи простіше. Нові власники "Дніпра" – українські айтішники, які хочуть перетворити його в унікальний кіберспортивний готель.

Про це у себе на сторінці в Facebook заявив генеральний директор і співвласник DreamTeam, першої esport-мережі з набору та управління кіберспортивними командами Олександр Кохановський. Він також розповів, що Смартленд – один з його партнерів. Підприємець зазначив, що кіберспорт – величезний світовий ринок і великі можливості для економіки України.

Прозорий продаж готелю "Дніпро" – свідоцтво того, що у нас в країні можуть проводити чесні великі угоди без корупції. Будемо сподіватися, що подібні рішення будуть якомога частіше реалізовуватися, підвищуючи тим самим інвестиційну привабливість України.

Реформа будівництва – гостра необхідність і нікудишнє виконання

Експериментальний проєкт з впровадження першої черги Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва стартував в Україні, нарешті, в липні. Хоча його запустити спочатку планували значно раніше. Але, як то кажуть, краще пізно ніж ніколи. Про запуск системи відрапортував глава уряду Денис Шмигаль на своїх сторінках у соцмережах.

"В Україні стартував пілотний проєкт з впровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Все онлайн. Відкрито і прозоро. Це частина великої програми цифровізації державних послуг", – написав прем'єр.

Він упевнений, що нова система буде сприяти відкритості і ліквідації корупції у сфері будівництва. Це дозволить зменшити паперовий документообіг, мінімізує упереджене ставлення чиновників, зменшить також ймовірність надання підроблених документів. "Це буде означати набагато менше маніпуляцій у сфері містобудування", - підкреслив Шмигаль.

Відзначимо, що впровадження електронної системи – один з етапів будівельної реформи, про проведення якої так багато заявляють представники української влади. Тим часом, самі учасники ринку вкрай незадоволені ходом її впровадження. Так, віце-президент Київміськбуду Василь Дудурич вважає, що реформа у будівельній галузі цілком актуальна, але поки не запрацювала у повному обсязі.

"Якби до цієї реформи було зроблено більш грунтовну підготовку, вона пройшла б швидко і була б зараз актуальна. А так це сталося на зміні влади. Вони хотіли скоріше, буквально на завтра показати результат, не проаналізувавши, що їх чекає", - підкреслив він.

За його словами, підсумок всього цього – непрацююча сьогодні реформа.

Реновація, яку чекали більше десяти років

У Києві запустили процес реновації застарілого житлофонду, рішення яке вже дуже давно назріло. Відзначимо, що ще у 2006 році був прийнятий закон України "Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду", в якому були враховані гарантії отримання житла кращої якості і житлоплощею розміром в півтора рази більше. Однак з того часу мало що змінилося.

І ось у липні, Київська міська рада дала старт програмі. Пілотом проєкту став скандальний "будинок вбивця" на Лісовому масиві, який розташований по вулиці Мілютенка, 23-А, де всі стіни під'їзду виявилися зараженими небезпечним грибком. Люди не один рік зверталися до влади за допомогою, про цей будинок телевізійники знімали сюжети, і ось тільки зараз, через десятиліття проблему таки вирішили. Шкода, що дожили до цього не всі.

"Місто відселить людей з Мілютенка в нове житло зі збільшенням площі на 50%, а також надасть додаткову площу для пільгових категорій", - зазначив ініціатор відповідного рішення, депутат Київради Ігор Опадчій.

Столична влада запевняє, якщо реновація застарілого житлового фонду Лісового масиву пройде успішно, таку практику застосовуватимуть у межах всього Києва.

Відзначимо, що на сьогоднішній день в Україні реконструкції та реновації потребує більше половини житлового фонду країни. В одному тільки Києві налічується понад 3 тисячі застарілих будинків. Більшість хрущовок будувалися у період з 1957 по 1985 роки. Термін експлуатації таких будинків становить 60 років. Значить, перші квартали такої забудови потрібно було віддавати під реконструкцію ще у 2017. Але, перші реальні зрушення починаються тільки зараз. Дуже хочеться вірити, що повільність прийнятих владою рішень не призведе до тотальної катастрофи.

Читайте всі новини про будівництво та ринку нерухомості на ресурсі НЕРУХОМІ !

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

75

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом