Попит на первинному ринку нерухомості впав на 30%

Попит на первинному ринку нерухомості в Україні до кінця цього року може впасти більш ніж на 30%, причому така тенденція почалася вже з листопада.

Про це ресурсу НЕРУХОМІ повідомили в Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України.

За даними асоціації, за листопад кількість операцій на первинному ринку у Києві впала на 35%, у Дніпрі зниження становило 30%, у Харкові та Львові – до 27%. Ріелтори зазначають, що основною причиною такого стрімкого падіння є надто швидкі темпи подорожчання квадратного метра, що перевищило платоспроможні можливості більшості українців.

"З 2020-го та протягом 2021 року вартість житла в новобудовах у найбільших містах України зросла в середньому на 35-40%. Водночас кількість угод за 2 роки також збільшилася в середньому на 25-30%. Проте надто швидкі процеси на ринку призвели до фактичного "виснаження" платоспроможного попиту", – розповів голова асоціації Юрій Піта.

Він також підкреслив, що варто зазначити й загальне скорочення обсягів будівництва, які також сприяли падінню попиту на ринку. Якщо говорити про ціни, то ситуація до кінця року докорінно не зміниться в українських мегаполісах, ціна квадратного метра залишиться такою ж, а ось у більшості обласних центрах забудовники будуть лояльнішими та пропонуватимуть суттєві знижки від 5 до 15%. Водночас такі заохочувальні акції навряд чи будуть надто ефективними й не призведуть до різкого збільшення покупців, вважає Піта.

На вторинному ринку Києва, Дніпра, Львова та Одеси ситуація стабільна, коливання цін очікуються в межах 1%.

"Слід розуміти, що цінові коливання – це невід'ємна частина ринку, що діє. Проте зміна середніх цін у найбільших містах, що не перевищує 1%, є яскравим свідченням стабілізації цін", – сказав експерт.

В інших обласних центрах ціни на житло можуть знизитись до 5%. В останні 3 місяці у переважній більшості обласних та районних центрів, крім Київської, Дніпропетровської, Львівської, Одеської, Харківської областей, попит на вторинному ринку знизився в середньому на 30-35%.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, аналітики Concept Group також дійшли думки, що до кінця зими вартість житла в новобудовах класів "економ" та "комфорт" навряд чи змінюватиметься. Ціни на цей сегмент первинного ринку стабілізувалися від початку жовтня.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

113

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом