Одного з найбільших забудовників Київщини звинуватили у відмиванні грошей

Забудовників Київської області Мартинових слідчі органи запідозрили у відмиванні доходів та ухиленні від несплати податків.

Про це повідомляє 368.media, посилаючись на матеріали кримінальної справи.

Встановлено, що незаконну діяльність забудовників покривали чиновники з Податкової служби Київської області. Так податківці лобіювали інтереси представників будівельного бізнесу, що дозволило їм ухилятися від сплати податків. З 2013 року Мартинови масово скуповували земельні ділянки під Києвом (у Софіївській Борщагівці, Петропавлівській Борщагівці, Новосілці, Жміївці та смт Козині). Потім, як фізособи отримували дозволи на будівництво багатоповерхових житлових комплексів, котеджів. При цьому кошти, що інвестувалися, не мали офіційних джерел походження.
Під час продажу нерухомості Мартинови отримали дохід у розмірі 2,3 млрд гривень. На думку слідства, у такий спосіб бізнесмени легалізували свої кошти, які, ймовірно, були отримані злочинними шляхами.

У рамках розслідування 16 вересня 2021 року в одного з фігурантів провели обшук, під час якого вилучили 115 млн гривень у різній валюті. Потім ці гроші було передано АРМА. Свідку, який повідомив, що зазначені кошти належать йому та його батькам та були отримані в результаті підприємницької діяльності, вручили підозру в обмані суду. Пізніше чоловік змінив свідчення, стверджуючи, що гроші взяв у борг.

Як зазначає видання, розслідування проводиться щодо забудовника Андрія Мартинова, його родичів та бізнес-партнерів. На відміну від багатьох інших забудовників, сім'я Мартинова оформляла всі дозволи на фізичних осіб, договори купівлі-продажу також укладалися із родичами Мартинова. Наприклад, замовником будівництва ЖК Sofia Nova є Едуард Мартинов – син Андрія Мартинова. А договір купівлі-продажу, за даними, які можна знайти на спеціалізованих форумах, покупці укладають із Валерієм Мартиновим. "Такий стиль роботи характерний для забудовників у Київській області та дозволяє легально знизити податкове навантаження", - йдеться у розслідуванні.

Відомо, що за 10 років Мартинов зміг звести 114 будівель загальною площею близько 500 тис. квадратних метрів. Його недорогі житлові комплекси під Києвом приваблюють покупців. З січня 2019 року до 31 серпня 2020 року в ЖК Мартинова ввели в експлуатацію приблизно 4,3 тисячі квартир.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше підозру в ухиленні від сплати податків на більш ніж 97 млн грн повідомили народному депутату Віктору М'ялику, який займався будівельною діяльністю. Він також будував багатоквартирні будинки у селах Петропавлівська Борщагівка та Софіївська Борщагівка з подальшим їх продажем. У ході слідства з'ясувалося, що отримані кошти від продажу квартир М'ялик декларував як доходи фізособи від продажу свого майна з податковою ставкою у 5%, хоча згідно із законом, це підприємницька діяльність, і тут податкова ставка дорівнює 18%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

148

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом