Об'єднання Укрфінжитла і Держіпотеки: депутати прийняли за основу законопроєкт

Депутати парламенту на засіданні у вівторок, 13 квітня, проголосували за основу законопроєкт №5308, який передбачає приєднання Державної іпотечної установи до Української фінансової житлової компанії. Ініціативу підтримали 263 нардепа.

Як повідомляється на сайті Верховної Ради, документ передбачає випуск ОВДП на 20 млрд гривень, а приєднання відбулося в рамках програми "Доступна іпотека 7%".

Завданням Укрфінжитла є впровадження фінасово-кредитних механізмів, які допомагають українцям вирішувати житлові питання і забезпечують функціонування ринку іпотеки.

У свою чергу Державна іпотечна установа працює з рефінансуванням фінустанов, що видають іпотечні кредити. Відбувається це за рахунок коштів, що надійшли від розміщення цінних паперів. Держустанова постраждала від банківської кризи 6 років тому, в результаті були припинені майже всі операції з рефінансування. Тому і надійшла пропозиція об'єднати дві структури і випустити держоблігації на 20 млрд гривень. У зв'язку з цим до Держбюджету заклали збільшення на цю суму граничного обсягу державного боргу.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, документ розробив глава комітету з питань бюджету Юрій Арістов. Мета законопроєкту – створити єдину організацію з "потужним ресурсом", для введення ефективних і дієвих єдиних підходів впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

64

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом