Назріває дефіцит: в Україні виробництво вікон упало втричі

В Україні попри брак і підвищений попит вікон через постійні обстріли з боку російських військ, їхнє виробництво скоротилося майже втричі у порівнянні з довоєнним періодом.

Про це розповів виконавчий директор Асоціації учасників ринку вікон та фасадів (АУРВФ) Олексій Бубнов, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, у виробництві вікон є позитивна динаміка, так у травні було вироблено 150-160 тис. конструкцій, у червні - 170-180 тис., у липні – 220-250 тис. Однак цього далеко не достатньо, щоб покрити суттєво зрослий попит. При цьому експерт додав, що ці дані не включають кількість склопакетів, які вироблялися для заміни пошкоджених вікон, там, де вціліли самі рами.

Однією з головних проблем для виробників, які не дають повністю запустити потужності, є недолік робочої сили – виробництво йде в одну зміну. На багатьох заводах також не вистачає скла та сировини для виробництва профілів. Проте, з позитивного. сьогодні не бракує фурнітури на складах.

Враховуючи гостроту питання відновлення житлового фонду в країні, Бубнов запропонував розглянути питання надання відстрочки від призову до армії для працівників за спеціальностями, які є критичними для віконної галузі.

Варто зазначити, що єдиний виробник ПВХ сировини для виробництва профілю "Карпатнафтохім" (Калуш) не працює з початку війни. Генеральна прокуратура передала в управління АРМА заарештовані корпоративні права "Карпатнафтохіму", проте поки що немає відомостей про терміни поновлення його роботи. У результаті виробники змушені закуповувати сировину за кордоном.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в Україні заарештували 35 об'єктів нерухомості, а також корпоративні права компаній, пов'язані з країною-агресором. Загальна сума заарештованих активів перевищує 2 млрд гривень. Зазначається, що йдеться про підприємство "Карпатнафтохім" та столичне ТРЦ Ocean Plaza.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

119

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом