Настрої у будівельній галузі продовжують падати

У грудні будівництво мало найстриманіші серед інших секторів економіки показники перспектив своєї діяльності.

Про це йдеться у звіті Національного банку України щодо результатів щомісячного опитування підприємств.

За озвученими даними, секторальний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у будівельній галузі знизився до 35,6 (у листопаді становив 41,0), тоді як загальний індекс у грудні 2022 року знизився до 42,1 (з 42,7 у листопаді). На думку аналітиків, зниження ІОДА в будівельній галузі насамперед пов'язане з дуже низьким попитом на ринку, виробничими витратами, перебоями з енергопостачанням. Важливим також вважають сезонний чинник.

Згідно з опитуванням, забудовники суттєво погіршили очікування нових замовлень (28,9 у грудні проти 41,7 у листопаді) та обсягів закупівлі сировини та будівельних матеріалів (36,8 проти 47,2). Оцінки обсягів виконаних робіт також знизилися – з 38,9 у листопаді до 36,8 у грудні. Також деякі будівельники очікують на скорочення загальної чисельності працівників.

Є ймовірність, що показники будівельної галузі покращаться завдяки запущеній владою пільговій іпотечній програмі "єОселя".

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, одна з головних проблем нерухомості сьогодні – – це падіння попиту. Показник протягом року просів на 90-95% і красномовно показує стан справ на ринку. Проте, забудовники не поспішають опускати ціни, ба більше, вони навіть їх піднімають.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

98

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом