Металопродукція для будівництва у жовтні подорожчала на 3%

У жовтні зростання вартості металопродукції у сегменті будівельних матеріалів становило 3%.

Про це повідомили в Асоціації "Український центр сталевого будівництва", повідомляє GMK Center.

За даними асоціації, деякі види продукції у жовтні подорожчали до 8%. Зокрема, зросли ціни на 7,8% на швелера (до 28,8 тисячі грн за тонну), балки – на 4,6% (до 31,6 тисячі грн за тонну), куточки – 3,1% (до 27 тисяч грн за тонну), гарячекатні листи – на 2,5% (до 30,8 тисяч грн за тонну), профільні труби – на 2,1% (34,3 тисячі грн за тонну), круглі труби – на 2,1 % (34,6 тисячі гон за тонну).

Загалом за 9 місяців цього року метал для будівельного сегменту подорожчав на 11,6%.

Як повідомляє Фокус, небувале подорожчання газу у жовтні на європейському ринку може вдарити по багатьох виробниках, у тому числі будівельної продукції. Тим часом поки багато підприємств ще не відчули на собі у повній мірі стрибок цін на блакитне паливо.

"Промисловість в Україні купує газ за довгостроковими контрактами, де ціна розраховується від вартості нафти. Тому 80% компаній поки що мають ціну близько $250 – $330. Але з проблемами вже зіткнулися ті, хто купував газ на біржі, де ціна зросла до спекулятивної – $1,4 тис", – розповів експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

За оцінками Нацбанку частка енергії у виробництві будівельних матеріалів становить до 10%, з яких 60% припадають на природний газ. У різних будматеріалів цей показник відрізняється.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за даними будівельних компаній з початку поточного року у ціні зросли практично всі найменування будматеріалів. При цьому в Київміськбуді заявили, що метал зріс у ціні майже на 50%, потягнувши за собою залізобетон, арматуру, радіатори, кабелі, вікна та інші складові. Подорожчали також мінеральна вата, плитка, щебінь та пісок.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

51

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом