Локдаун обвалить попит на ринку нерухомості на 20%

У листопаді очікується падіння попиту на ринку нерухомості на 20% на тлі загострення ситуації з пандемією коронавірусу.

Про це ресурсу НЕРУХОМІ повідомили в Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України.

Як зазначають аналітики, вже з другої половини вересня і до жовтня спостерігалося скорочення попиту на 15-20% у найбільших містах нашої країни. З вересня до кінця грудня показник може просісти загалом до 30%.

"Незважаючи на те, що для вакцинованих громадян фактично не введено обмеження для інвестування у первинний ринок житла, активне негативне інформаційне тло про рівень захворюваності на ковід стане істотним фактором для відстрочення угод щонайменше на 1,5-2 місяці", - підкреслив глава асоціації. Юрій Піта.

Форсмажерна ситуація може також вплинути і на динаміку будівництва. Наприклад, на 30% об'єктів, що зводяться в Києві цілком імовірно, що можу впасти темпи зведення будинків. У Харкові та Львові цей показник може перевищити 35%, а в Одесі та Дніпрі може бути понад 25%. Лише половина забудовників має достатні фінансові можливості продовжувати будівництво протягом певного періоду без залучення коштів інвесторів. Варто зазначити, що первинний ринок нерухомості є досить ризиковим в Україні, а з епідемією, що вибухнула, ризики тільки збільшуються.

Щодо цін, то в АСНУ сумніваються, що забудовники ризикнуть до кінця року підняти вартість квадратного метра, при цьому ріелтори не виключають, що компанії готові надати солідну знижку при повному розрахунку за квартиру.

У листопаді на вторинному ринку житла Києва, Львова, Дніпра, Харкова та Одеси очікується зниження попиту в межах 17-20%. З другої половини вересня та по жовтень спостерігалося скорочення кількості потенційних покупців у середньому на 10-15%. Водночас, на найбільш популярні квартири площею до 50 "квадратів" переважно в будинках радянської забудови у вдалих локаціях і при належному стані попит знизився лише на 5-7%. Після падемічних обмежень очікується поступове повернення покупців на вторинний ринок. Існує велика ймовірність, що цей сегмент ринку відновиться вже до кінця цього року, на відміну від первинки.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, активність покупців на вторинному ринку Україна почала поступово згасати, знизившись у найбільших містах до 10%, що у свою чергу призвело до стабілізації цін.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

117

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом