Локдаун не завадив зростанню столичного ринку нерухомості

З початку цього року столична нерухомість додала у ціні на 5-10%, при цьому введення локдаунів у січні і квітні, майже не вплинули на ринок.

Про це заявила глава столичного відділення Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Олена Гайдамаха, повідомили ресурсу НЕРУХОМІ в пресслужбі АФНУ.

Ріелтори уточнили, що за п'ять місяців 2021 року в середньому вартість квартир на вторинному ринку виросла від 3 до 7%. І хоч в період локдаунів кількість угод на ринку просіла на15%, в цілому можна зазначити, що вони були не скасовані, а відкладені.

За словами Гайдамахи, в основному користувалися попитом (близько 70%) невеликі квартири площею 35-50 квадратів, з яких близько 35% – це квартири ще радянських часів, 25% – житло, зведене з 2000 по 2010 роки, 40% – житло в будинках, побудованих після 2010 року.

Тим часом, ситуація на первинному ринку була більш динамічною: за п'ять місяців поточного року житло в новобудовах подорожчало на 7-12%. При цьому, в деяких об'єктах, які знаходяться на завершальних етапах будівництва, ціни піднімалися до 15%. Покупці розуміють, що після того, як ці будинки введуть в експлуатацію, ціни на житло в них зростуть на 30-40% і є можливість зберегти і навіть примножити вкладені кошти.

Що стосується об'єктів заміської нерухомості, з початку року у сегменті малогабаритних квартир у вже побудованих багатоквартирних будинках збільшилася в середньому на 5%, в багатоквартирних будинках, ціни виросли до 10%, в сегменті приватних садиб і таунхаусів ціни особливо не змінилися. Сюди також часто інвестували з метою примноження прибутку.

Ріелтори прогнозують, що влітку ринок буде відносно стабільним, великих потрясінь не очікується. В основному ціни будуть змінюватися точково у новобудовах у зв'язку з переходом до наступного етапу будівництва.

"В інших сегментах, в залежності від розташування і якості об'єкта нерухомості, ціни будуть залишатися незмінними – середні показники коливатися від 1,5% до + 2%", - підсумувала Гайдамаха.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за даними компанії "Благовіст", в травні кількість інвестицій в київську нерухомість зросла на 12% і склала більше $30 млн. Ринок столичної нерухомості продовжує активно зростати, попит і пропозиції на ньому збалансовані. Нові пропозиції на 10-15% дорожче схожих об'єктів, які раніше виставили на продаж.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

76

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом