Криза на ринку нерухомості Китаю боляче вдарить по світовій економіці

Можливий дефолт другого за величиною забудовника Китаю China Evergrande Group спровокував падіння світових фінансових ринків, а потім потягнув за собою вниз і ринок криптовалют.

Так, акції компанії на Гонконгській фондовій біржі 20 вересня впали більш ніж на 10% (до рівня травня 2010 року). Індекс Dow Jones знизився до двомісячного мінімуму на 1,4% до 34,097 пункту – найнижчого рівня за два місяці. S&P 500 втратив 1,5%, також досягнувши двомісячного мінімуму, NASDAQ Composite опустився на 1,6%.

Така ситуація виникла через борги китайського забудовника, які є найбільшими серед усіх публічних компаній в світі в області нерухомості та девелопменту. Забудовник має виплатити в цей четвер щонайменше $ 83,5 млн за відсотками і близько $36 млн за внутрішніми облігаціями, всього заборгованість перевищує $300 млрд. Весь ланцюжок поставок будівельних матеріалів протягом багатьох років реалізовувалася завдяки борговими розписками Evergrande замість готівки.

Багато інвесторів вважають, що влада Піднебесної може допустити крах Evergrande, що вдарить як по акціонерах, так і звичайних інвесторах. У підсумку за принципом доміно все позначиться на китайській економіці – другою за величиною у світі після американської, потім криза спіткає й інші країни.

Експерти вважають, що спровоковану кризу на ринку Китаю можна зіставити з обвалом іпотечного ринку у США у 2008 році, що вплинув на весь світ. Сьогодні у Evergrande близько 800 незавершених проєктів по всьому Китаю, близько 1,2 мільйона людей в очікуванні заселення у нові будинки.

За даними The Wall Street Journal, потрясіння на ринку нерухомості Китаю позначилися і на ринку криптовалют. За вчорашній день біткоін втратив близько $7 тисяч, подешевшавши до $40 тисяч. Станом на 21 вересня BTC торгується на позначці $43 тисячі.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, нещодавно влада Китаю заборонила будувати на території країни хмарочоси, висота яких буде перевищувати 500 метрів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

99

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом