Київ у трійці за темпами зростання офісної нерухомості в Європі – дослідження

За темпами зростання офісної нерухомості серед міст Центрально-Східної Європи Київ посів третє місце, в цілому ж за обсягами українська столиця опинилася на шостому місці.

Про це йдеться в звіті ExCEEding Borders Report 2021, який був підготовлений порталом Colliers.

Як з'ясували дослідники, ринок офісної нерухомості в цьому регіоні продовжував розвиватися незважаючи на вплив пандемії коронавірусу.

Так, найбільше пропозицій щодо офісів було зафіксовано у Варшаві – 6,1 млн "квадратів", Будапешті – 4 млн "квадратів", Празі – 3,7 млн "квадратів", Бухаресті – 3 млн "квадартов", Софії – 2, 5 млн "квадратів", Києві – 2,2 млн "квадратів". У десятку також увійшли Братислава (2 млн "квадратів"), Загреб (1,5 млн "квадартов"), Талін (1,1 млн "квадратів"), Любляна (1 млн "квадратів").

За перші півроку найбільший приріст показали Варшава, де ввели в експлуатацію понад 226 тисяч "квадратів" в сегменті офісної нерухомості, Софія – близько 115 тисяч "квадратів", Київ – 71 тисяча "квадратів".

Лідерами по поглинанню офісних приміщень є Польща (249,3 тис. кв. м), Чехія (183,3 тис. кв. м) і Угорщина (172,9 тис. кв. м). Україна опинилася на сьомому місці серед 15 країн Центральної та Східної Європи.

Як з'ясували аналітики, в основному попит на ринку формують представники IT та бізнес-послуг. При цьому Україна увійшла до трійки країн з надання послуг саме в цих секторах.

Colliers International – це міжнародна провідна багатопрофільна компанія, що працює в сфері комерційної нерухомості. Офіси компанії представлені у 67 країнах.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за даними НБУ, станом на червень 2021 роки ринок комерційної нерухомості України ще не повернувся до докризових показників. Так, вакантність офісних приміщень склала 12%, торгової нерухомості – 10%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

79

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом