Кабмін спростив умови програми "Доступна іпотека 7%"

Кабмін прийняв постанову, яка має розширити кількість учасників у державній програмі "Доступна іпотека 7%".

Про це повідомили в пресслужбі Міністерства фінансів.

Відповідну постанову було прийнято урядом у четвер, 21 жовтня. Одними з головних пріоритетів залишається розвиток ринку послуг кредитування підприємців та створення фінансових механізмів для запуску іпотечних інструментів, додали у Мінфіні.

Так документ скасував обмеження, що стосуються віку нерухомості у більшості населених пунктів, крім обласних центрів, де чисельність населення перевищує 1 млн осбі. Там житло має бути прийнято в експлуатацію не раніше, ніж протягом 10 років. Також збільшено ліміт можливого перевищення площі предмета іпотеки з 20% на 40%.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, українські банки останнім часом наростили видачу кредитів на покупку житла в раках держпрограми "Доступна іпотека 7%". Так, за 20 днів вересня банки узгодили 86 заявок. Станом на 18 жовтня фінустанови підписали 947 кредитних договорів на покупку житлової нерухомості. В основному українці оформляють іпотеку для покупки житла на вторинному ринку. За останніми даними його перевага склала 75,9%.

Програму запустили 1 березня 2021 року. За умовами кредит можна оформити строком до 20 років, з мінімальним першим внеском 15% вартості предмета іпотеки разом з ділянками як на первинному ринку нерухомості, так і на вторинному.

Тим часом прем'єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв нещодавно, що умови доступної іпотеки будуть кардинально змінені, щоб залучити якомога більше людей. У числі іншого глава уряду пообіцяв і знизити саму ставку до 5%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

84

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом