Кабмін схвалив законопроєкт про впровадження BIM-технологій у будівництво

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт про впровадження BIM-технологій у будівництво, що дозволить підвищити якість контролю робіт на всіх етапах, раціонально використати ресурси, синхронізувати різноманітні будівельні процеси.

Про це заявив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, повідомляє пресслужба відомства.

За його словами, ВІМ-технологій допоможуть уникнути бюрократії та суттєво прискорити виробничі процеси у будівництві.

"Це метод управління всім життєвим циклом об'єкта на основі його цифрових, фізичних та функціональних характеристик. У результаті ми отримаємо найвищу якість контролю робіт на всіх етапах, зниження вартості будівництва та підвищення його безпеки", - розповів міністр.

Він зазначив, що ВІМ-технології – інструмент комплексної цифровізації будівельної галузі. Розроблений Мінрегіоном законопроєкт покликаний внести зміни до Законів України "Про регулювання містобудівної діяльності", "Про архітектурну діяльність", "Про публічні закупівлі" та "Про будівельні норми". Зокрема, вводяться в законодавство нові поняття, пов'язані з ВІМ-технологіями, надаються повноваження щодо затвердження підзаконних актів, які необхідні для поступового переходу до проєктування об'єктів з урахуванням вартості їх життєвого циклу. Введення обов'язкового використання ВІМ-технологій відбудеться через п'ять років після набуття чинності законом і при будівництві окремих об'єктів держкоштом.

У відповідь експерт у містобудуванні Георгій Могильний зазначає, що реальна автоматизація дозвільних процедур неможлива без переходу на технології інформаційного моделювання у будівництві.

"Те, що представляється під виглядом "автоматизації" у законопроєкті 5655 – це автоматизація типу переходу від друкарської машинки на принтер, тому що всі ключові перевірки як були, так і залишаються в ручному режимі, а дозволи планується видавати "автоматично" за фактом внесення даних "ручних" перевірок", - наголосив він.

Експерт нагадав, що ВІМ-технології вже давно використовують у всьому цивілізованому світі, зокрема Сінгапур їх застосовує з 2004 року.

Він назвав перемогу влади вельми сумнівною, оскільки обов'язковість застосування ВІМ передбачена з 1 січня 2028 року і лише для проєктів, що реалізуються за публічні кошти.

"Так робить весь цивілізований світ: спочатку ВІМ – потім автоматизація дозвільних процедур. І лише Україна на користь будівельної мафії працює за правилами Країни Чудес: "пироги спочатку потрібно роздавати, а потім різати", - резюмував Могильний.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Нацагентсво з протидії корупції перевірило законопроєкт №5655 – один із ключових щодо реформи містобудування, і відзначило в ньому корупційні ризики. Передбачається, що цей документ має мінімізувати паперовий документообіг шляхом цифровізації багатьох процесів, розмежувати містобудівний контроль та державний містобудівний нагляд, дати органам місцевого самоврядування можливість контролювати об'єкти будівництва.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

148

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом