Продаж житла в новобудовах обкладуть податком: що буде з цінами на квартири

Продаж житла у новобудовах хочуть обкласти податком на додану вартість, що загрожує зростанням цін на житло в Україні.

Відповідний законопроєкт № 5600, який вносить правки до Податкового кодексу, був розроблений Кабінетом міністрів і внесений до Верховної Ради.

Згідно з документом, влада хоче обкласти податком на додану вартість весь первинний ринок житла. Винятком будуть лише квартири, які будувалося на гроші з бюджету. Тобто, усі угоди з першого продажу нових будинків або квартир будуть обкладатися ПДВ.

Варто підкреслити, що в Україні, згідно із законодавством, на 2021 рік ставка ПДВ в 20% застосовується до всіх видів операцій, що підлягають оподаткуванню. Забудовники навряд чи захочуть зазнавати збитків: усі коливання на ринку нерухомості, як правило, лягають на плечі інвесторів. Тому українцям слід очікувати стрибка цін на житло.

У свою чергу глава Мінфіну Сергій Марченко запевняє, що вартість квартир в Україні не зміниться. За його словами, норма проєкту торкнеться "бізнесу, який займається перепродажем житла на вторинному ринку", що створює неконкурентні умови для будівельних компаній, оскільки той не платять ПДВ.

"Ця норма не стосується фізичних осіб, оскільки вони не є платниками ПДВ", - заявив глава Мінфіну

Так, розроблений урядом документ вводить оподаткування першої поставки житла. Пояснюється, що перша поставка житла означає першу передачу готового нового житла у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника.

Автори законопроєкту також хочуть збільшити податок на доходи фізосіб від продажу третьої і наступних об'єктів нерухомого майна з 5% до 18%.

Серед іншого уряд збирається обкласти податком земельні ділянки, право власності на які не оформлені, але фактично використовуються. Ще документ скасовує мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки для всіх земель, крім сільськогосподарських угідь. Йдеться про землі водного фонду, ділянки у населених пунктах та інші землі несільськогосподарського призначення.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Верховна Рада на засіданні у вівторок, 18 травня, прийняла законопроєкт №2195 щодо продажу земельних ділянок (у комунальній або держвласності) на електронних аукціонах. Це один із законопроєктів, прийнятих в рамках земельної реформи.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

131

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом